DA LI IMATE PROBLEMA SA ODVODOM? Ovih 9 trikova mogu da vam pomognu, vodoistalateri ih kriju kao zmija noge, a vredi ih isprobati
Foto: Profimedia

svaki dinar znači

DA LI IMATE PROBLEMA SA ODVODOM? Ovih 9 trikova mogu da vam pomognu, vodoistalateri ih kriju kao zmija noge, a vredi ih isprobati

Žena -

Ako niste baš pri novcu, a imate kvar odvoda, evo nekoliko trikova koji mogu da spreče njihovu pojavu.

odvod, tuš
foto: Shutterstock

1. Crevo za ispiranje u mašini za veš možete da zamenite sami

Nije potrebno zvati vodoinstalatera da vam zameni odvodno crevo na vašoj mašini za veš. To možete sami vrlo lako da uradite. Novo crevo nije skupo i možete ga kupiti u bilo kojoj radnji, a na internetu ima puno priručnika za različite vrste veš mašina koji vam mogu pomoći u postavljanju, piše Bright Side.

2. Masnoće i ulje ne bacajte u odvod

Ulje i masnoće nikako nemojte da bacate u odvod jer se nakupljaju u cevima i uzorkuju začepljenja.Tako mogu da naškode ne samo vašem kanalizacijskom sistemu, već i sistavu cele zgrade. Zato umesto da ih bacite u odvod, stavite ih u neku kesu ili posudu i bacite u smeće.

3. Budite oprezni s "bombama" za kupanje

U zadnje vrijeme bombe za kupanje postale su pravi hit. Međutim, s njima treba biti jako oprezan. Naime, bombe za kupanje mogu da sadrže razna ulja i soli koja ne mogu da se otope u vodi i tako mogu da začepe cevi. Takođe, neke od njih imaju šljokice, latice i druge stvari koje takođe nisu dobre za odvod.

zena, Kupatilo
foto: Profimedija

4. Nemojte sipati vruću vodu u plastične cevi

Vruća voda može da omekša cevi ili čak i da ih rastopi. Ako sipate vruću vodu u odvod više od dva puta nedeljno, cevi će sigurno pući i nastaće poplava. Zato to radite retko i ako baš nemate drugog izbora, jer iako su vaše cevi možda metalne, spojevi u njima sigurno imaju plastiku ili gumu, što takođe lako može dovesti do istog scenarija. Zato prilikom sipanja vode pustite da teče i hladna voda, ili je pričekajte da se ohladi pa tek onda sipajte.

5. Odčepite odvod pomoću plastične folije

Ako vam se začepila WC šolja, ovaj trik će vam na brz i efikasan način pomoći da ga odčepite. Sve što vam je potrebno je plastična folija koju svi imaju u svom domaćinstvu. Školjku dobro omotajte sa svih strana kako biste u njoj zarobili vazduh. Kada ste to uradili pustite vodu na vodokotliću, i pričekajte da se folija na šolji podigne. Tako podignutu foliju pritisnite nazad prema WC šolji. Time ćete napraviti vakuum koji će s lakoćom odčepiti odvod.

6. Pre nego što uđete u kadu polijte je toplom vodom

Ako želite da vaša kada duže traje, nemojte je "šokirati" naglim promenama temperature. Pre kupanja obavezno toplom vodom polijte celu kadu, pa se tek onda krenite da se tuširate. Na taj način emajlu ćete produžiti trajnost, neće imati pukotine niti će poprimiti žutu boju.

kada, čišćenje, ribanje, kupatilo
foto: Profimedia

7. Koristite sodu bikarbonu

Da biste odčepili sudoperu ne morate da kupujete skupa sredstva za odčepljivanje. Umesto toga napravite sami svoju tečnost za to. Prvo pola šoje sode bikarbone sipajte u odvod, a zatim dodajte istu količinu sirćeta. Tu smesu ostavite u odvodu nekoliko sati i zatim isperite toplom vodom.

8. Očistite mašinu za veš

Da bi vam veš mašina trajala duže, bubanj čistite svaka tri meseca. To učinite kada je mašina prazna, tako da postavite mašinu na opciju da pušta toplu vodu. Pre toga u bubanj mašine stavite sodu bikarbonu, alkoholno sirće ili limunsku kiselinu i pokrenite program mašine. Tako će se očistiti sve nečistoće i bakterije, a sprečićete i nakupljanje kamenca.

veš mašina
foto: printscreen

9. Popravite oštećenu kadu ili umivaonik

Oštećena kada ili umivaonik svakako ne izgledaju lijepo u kupaonici, a takvi mogu i zahrđati ako su napravljeni od metala. No, i to možete sami popraviti bez da zovete majstora. Samo kupite kit za kadu koji lako možete pronaći na internetu i popravite u par poteza.

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:20

Kako promeniti identitet?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track