2 TRIKA IZ 1942. GODINE ZA SAVRŠENO KUVANA JAJA: Kuvarica Meri tvrdila je da svi greše kaa jaja stave u KLJUČALU VODU, a evo zašto
Foto: Shutterstock

da li i vi to radite?!

2 TRIKA IZ 1942. GODINE ZA SAVRŠENO KUVANA JAJA: Kuvarica Meri tvrdila je da svi greše kaa jaja stave u KLJUČALU VODU, a evo zašto

Žena -

Meri Frensis Kenedi Fišer, kulinarski stručnjak iz SAD, oduvek je smatrala da je termin „kuvajte jaja“ netačan i da je tajna uspešne pripreme ovog jela u tome što se ono zapravo ne kuva.

- Onog trenutka kada u vrelu vodu stavite jaje​​​​​​​, žumance ostaje sirovo, a belance je odmah kuvano. Cilj je da se sve komponente jajeta kuvaju u isto vreme na isti način - rekla je Meri, koja je preminula 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju veliko interesovanje.

Jaja
foto: Shutterstock

Tako su pre nekoliko godina izdavači pripremili reizdanje njene knjige „Kako kuvati vuka“ iz 1942. godine, gde govori o metodama koje koristimo pri kuvanju jaja i zašto su pogrešne. Prema njenim rečima, postoje dve alternative koje postižu najbolje rezultate:

1. 'Prelijte jaje hladnom vodom pre nego što ga stavite u vruću'

Da ne bi pucala ljuska, predlaže da jaje prvo prelijete hladnom vodom, pa tek onda stavite u ključalu vodu. Ostavite je na niskoj temperaturi koliko god želite, a Fišer napominje da će se na ovaj način kuvati jednako brzo kao ključala voda, ali će biti bolje kuvana.

2. 'Uronite jaje u hladnu vodu i brzo ga zagrejte'

jaja
foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Za drugu metodu predlaže da jaje potopite u hladnu vodu u malom loncu, koji brzo zagrejete, a čim provri, jaje je spremno za konzumaciju. Međutim, kasnije je priznala da postoji nedostatak, jer je teže očistiti ljusku od jajeta ako koristite njene metode. Osim toga, jaja se na ovaj način meko kuvaju, a zbog zdravstvene bezbednosti danas svi stručnjaci preporučuju tvrdo kuvana jaja, posebno za malu decu, preneo je Miror.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Bonus video:

02:46

DR PERIŠIĆ OTKRIVA: NAJVAŽNIJE JE UŽIVATI U HRANI! Lekar dao recept za dobro zdravlje OVU NAMIRNICU TREBA IZBEGAVATI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track