Suve punjene paprike imaju sasvim drugačiji ukus od svežih, a mnogi ih vole u vreme posta jer su odlične i tako spremljene.

Za Badnje veče ili bilo koji post pripremaju se suve posne paprike, ponekad punjene samo pirinčem i lukom, nekada im se dodaju šampinjoni, šargarepa ili orasi, ili sve to zajedno. Neko ih puni i nadevom od crnog luka ili praziluka, belog luka, krompira, šargarepe, oraha i pirinča.

screenshot-17.jpg
Kurir/T.S. 

Ono što je zajedničko za sve ove recepte jeste da se suve paprike operu, očiste od drški i semenki i preko njih se sipa vrela voda kako bi se omekšale i lakše se punile. Preko njih se onda stavi neka tacna koja ih pritisne ne dozvoljavajući im da isplivaju na površinu, piše Agromedia.

Potrebno je oko 20 manjih ili 15 većih suvih paprika. Dok stoje u vrućoj vodi, potrebno je pripremiti nadev, ali krenimo redom.

Sastojci

  • 12 suvih paprika (većih)
  • par kašika ulja
  • 100 g crnog luka, sitno iseckanog
  • 150 g praziluka, sitno iseckanog
  • 150 g šargarepe, narendane
  • 150 g pirinča, opranog i oceđenog
  • 200 g krompira, narendanog
  • 3 čena belog luka, zgnječenog
  • 2 kašičice slatke paprike
  • 1 kašičica ljute gruvane paprike
  • 1 kašičica suvog peršuna
  • so I biber po ukusu
  • 100 g mlevenih oraha
  • 50 g krupno seckanih oraha
  • lovorov list
  • 150 ml pasiranog paradajza

Priprema:

Paprike dobro operite, prelijte sa 1 litar ključale vode, pa poklopite i ostavite sa strane da se natapaju.

Na malo ulja, kratko, izdinstajte luk pa dodajte praziluk i šargarepu. Dinstajte dok ne omekšaju pa dodajte pirinač, kratko prodinstajte, pa dodajte krompir. Naspite 250 ml vode pa dinstajte, uz povremeno mešanje, dok sva voda ne ispari.

majkeisnajkes02ep48.00-29-01-09.still007.jpg
Kurir Televizija 

Kada je pirinač skuvan al dente, dodajte beli luk, kratko prodinstajte pa dodajte suve začine (slatku papriku, ljutu papriku, peršun, so i biber) i konačno orahe. Sve dobro izmešajte, skinite sa ringle, pa začinite još po potrebi.

Oceđene paprike filujte i ređajte u vatrostalnu posudu (23x20 cm) u dva reda, gusto poređane. Zalijte ih sa 200 ml vode, koja vam je ostala od natapanja paprika, pospite sa lovorom i zalijte sa pasiranim paradajzom.

catni-od-paradajza-shutterstock-441791869.jpg
Shutterstock 

Poklopite sud ili ga ušuškajte sa alu folijom pa pecite u rerni 45 minuta na 180C. Konačno skinite foliju i zapecite paprike do željene boje. Služite tople uz malo sveže seckanog peršuna.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:16
DRAGA MAŠIN DONELA PRVI RECEPT ZA SLATKO U SRBIJU? Original se čuva u muzeju u Kraljevu, a evo kako se poslastica PRAVILNO SLUŽI  Izvor: Kurir televizija