DA LI SE JAJA KUVAJU U HLADNOJ ILI VRUĆOJ VODI? Evo šta kažu profesionalni kuvari, a podelili su i OVE sjajne trikove (ANKETA)
Foto: Profimedia

bitna stvar

DA LI SE JAJA KUVAJU U HLADNOJ ILI VRUĆOJ VODI? Evo šta kažu profesionalni kuvari, a podelili su i OVE sjajne trikove (ANKETA)

Žena -

Ako u internet pretraživač ukucate "tvrdo kuvana jaja", pronaći ćete više od 28 miliona članaka koji govore o tome kako ih skuvati ili pripremiti, s tim da su saveti za kuvanje različiti: od toga da ih treba samo ubaciti u kipuću vodu i kuvati tri do pet minuta, pa do toga da ih je bolje staviti u hladnu, pa kuvati polako desetak minuta.

jaja, Uskrs, Vaskrs
foto: Printscreen/Youtube

Ni brojni kuvari se ne slažu oko toga šta je bolje, ako želite da pripremite baš tvrdo kuvana jaja, ne nude isto rešenje. Tako, na primer, jedan od autora kuvara, Mark Bitman, kaže da jaja treba staviti u lonac s vodom na sobnoj temperaturi, upaliti vatru i pustiti vodu da provri. Potom isključiti šporet i poklopiti lonac pa ostaviti jaja da odstoje desetak minuta.

jaja, ljuska, kuvanje
foto: Profimedia

Sa druge strane, Džej Kendži Lopez-Alt, dobitnica nagrade The Food Lab preporučuje da jaja spustite u već proključalu vodu na 30 sekundi, pa odmah u tu vodu dodate kockicu leda, kako bi se smanjila temperatura. Potom treba smanjiti temperaturu i kuvati jaja još 11 minuta.

Kako ih vi kuvate?

Dakle, kako zapravo skuvati jaja da budu tvrda?

Evo što kažu dvojica profesionalnih kuvara - Nick Korbi (suosnivač Egg Shopa i autor knjige 'Egg Shop') i Džejson Hua (holandski "chef de kitchen") iz New Yorka: obojica su se složili da jaja treba spustiti u lonac sa ključalom vodom.

- Primetio sam da se jaja zalepe za ljusku kad ih ubacim u hladnu vodu, kaže Hua. I Lopez-Alt u svojoj knjizi kaže da se belanci koji se kuvaju u hladnoj vodi jače vežu s membranom sa unutarašnje strane ljuske jajeta, pa to možda i nije najbolji izbor ako nakon kuvanja želite da ih očistite tako da ostanu u komadu, prenosi 24sata.hr.

Korbi kaže da ih je važno kuvati i u dovoljno vode da pokrije sva jaja, tako da je voda barem centimetar iznad njih. Dodaje kako on lično pomalo praznoverno dodaje malo alkoholnog sirćeta, so i prstohvat sode bikarbone u vodu pre nego što se zagrije, kako bi bio siguran da će jaja bolje moći da se oljušte.

Jaja
foto: Shutterstock

Jednom kad ih spustite u vruću vodu, pustite ih da se kuvaju 10 do 11 minuta, zavisno od veličine, savetuje Hua, dok Korbi predlaže snižavanje temperature i kuvanje od 8 minuta.

Nakon što skuvate jaja, tajna je u tome da ih odmah prebacite u ledenu kupku, odnosno posudu napunjenu ledom i sa malo hladne vode, kako biste zaustavili daljnje kuvanje u jajetu i što pre ih ohladili.

- Ovo je jako važno da biste jaja lakše očistili, a da zadrže konzistenciju, kaže Korbi, koji jaja ostavlja u ledenoj kupki barem pet minuta pre nego što počne da ih čisti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track