POSNOM MEDENOM SRCU NEĆETE ODOLETI: Kolač MEKAN KAO DUŠA, a priprema i sastojci za njega su VRLO JEDNOSTAVNI (RECEPT)
Starije generacije se sigurno sećaju mekanog čokoladnog kolača sa džemom, koji je poznat pod imenom medeno srce. Nekada je ovaj kolač bio nezaobilazan kako na svečanoj, tako i na svakodnevnoj trpezi. Pravi se od osnovnih sastojaka, a ovako pripremljen može da se jede i u toku Uskršnjeg posta. Domaći džem mu daje poseban ukus, pogotovo ako dodate i rendanu čokoladu unutra.
Sastojci:
- 2,5 čaše brašna
- 1 kašika kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica cimeta
- 1,5 čaša kisele vode
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša šećera
- 18 kašika džema
Za glazuru:
- 200 g posne čokolade
- 30 ml ulja
Priprema:
U posudi prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo i cimet, a u drugoj pomešajte kiselu vodu, šećer i džem (10 kašika). Dobro promešajte, a onda pomešajte obe smese i sjedinite. Na kraju u tu posudu sipajte ulje i promešajte. Pleh dimenzija 33x23 cm obložite pek papirom, pa sipajte pola smese i poravnajte. Pecite na 180°C u zagrejanoj rerni oko 12 minuta ili dok se ne uhvati korica. Za to vreme pomešajte džem sobne temeprature (8 kašika) i 100 g čokolade koju ste izrendali. Premažite biskvite smesom od džema i čokolade. Sipajte preostalu smesu i vratite u rernu još 30 minuta. Čokoladu istopite sa uljem, pa prelijte preko kolača. Ostavite u frižideru da se ohladi.
(Kurir.rs/ Stvar ukusa)
Bonus video:
PREDSEDNIK VUČIĆ: SAD uvode sankcije NIS, razgovaraćemo i sa Rusima i sa Amerikancima! Studentima su ispunjeni svi zahtevi! Stanovi za mlade od 20 do 35 godina