DANAS JE VELIKI ILI ZAVALITI UTORAK: Strogo se posti, nema pesme i igre, ništa se ne slavi, a evo šta još treba ispoštovati
Foto: J.S.

stradanje isusovo

DANAS JE VELIKI ILI ZAVALITI UTORAK: Strogo se posti, nema pesme i igre, ništa se ne slavi, a evo šta još treba ispoštovati

Žena -

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki utorak, drugi dan Strasne sedmice odnosno nedelje stradanja Isusa Hrista.

Prva 3 dana ove sedmice - ponedeljak, utorak i sreda, posvećeni su događajima iz života Spasitelja Isusa Hrista, tačnije najvažnijim propovedima, pre nego što je stupio na stradanje zbog isplate naših grehova.

Isus Hrist
foto: Shutterstock

ZAVALITI (STRASNI) UTORAK

Na Veliki utorak Pravoslavna crkva pokazuje Bogočoveka Isusa Hrista koji je, kao sveznajući, još u subotu kada je vaskrsao Lazara iz Vitanije, znao da su ga jevrejske starešine osudile na smrt.

Naziv “zavalita” nedelja potiče iz jugoistočne Srbije. Na ovaj dan se strogo postilo, što je značilo da se jednom u toku dana okusi nešto sasvim malo poput vode ili kafe. Ove nedelje je i stoka bila izložena postu.

Vernici ovaj dan provode u miru i molitvama jer se na ovaj dan ne peva, ne igra i ništa se ne proslavlja zbog stradanja Isusa na Veliki petak.

Dan se provodi kod kuće, mirno i u čitanju molitvi, iščekujući najveći hrišćanski praznik Vaskrs, koji svedoči o planu Gospoda Boga za spasenje ljudskog roda.

Danas je dan strogog posta, uzme se tek pomalo vode ili kafe. Vernici se trude neka taj obrok bude što oskudniji i prostiji.

post, riba
foto: RINA

U časovima ovog dana, kao i prethodnog i narednog, čita se čitavo Četverojevanđelje, i to tako što se Jevanđelje po Mateju pročita iz dva puta, Jevanđelje po Marku takođe iz dva puta, Jevanđelje po Luki iz tri puta i Jevanđelje po Jovanu iz dva puta, ali samo do početka opisa stradanja Isusa Hrista, tj. do reči: "Sada se proslavi Sin Čovečiji..."

Isus Hrist
foto: Shutterstock

Na taj način tokom ova tri dana (ponedeljak, utorak, sreda) na svakome od tri časa - trećem, petom i devetom, biva po jedno čitanje, što je ukupno devet čitanja.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:11

Duhovni i telesni pristup Vaskršnjem postu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track