KAKO SE PRAVILNO PERE SALATA? Samo 1 GREŠKA raznosi bakterije i pesticide, a mnogi zanemare: Svi mislimo da nam NIŠTA NEĆE BITI!
Foto: Shutterstock

PROBAJTE OVAKO

KAKO SE PRAVILNO PERE SALATA? Samo 1 GREŠKA raznosi bakterije i pesticide, a mnogi zanemare: Svi mislimo da nam NIŠTA NEĆE BITI!

Žena -

Koliko puta ste uzeli zeleno lisnato povrće iz frižidera i samo ga na brzinu isprali? Možda ste se nekoliko puta pitali da li je dovoljno ili bi trebalo da ga operete temeljnije, ali na kraju uvek pomislite "Ma, ništa mi neće biti". Ipak, bilo da se radi o spanaću, blitvi ili salati, stručnjaci navode da je zeleno lisnato povrće najvažnije prati temeljno. Na taj način uklanjamo prljavštinu, pesticide i bakterije koje mogu da budu štetne po zdravlje.

Zeleno lisnato povrće je najbolje prati u hladnoj vodi. Takođe, najvažnije je da ga operete pre nego što zasečete povrće. Mnogi naprave ovu grešku, zbog čega se bakterije i pesticidi prenose sa spoljašnjosti u unutrašnjost. Osim toga, nije tajna da mnogi nemaju naviku da operu ruke pre pranja povrća, a to je još jedan od načina kojim se sprečava prenošenje prljavštine i bakterija.

Zelena Salata, salata
foto: Shutterstock

Uklonite oštećene ili sluzave delove i povrće pažljivo isperite hladnom vodom. Za uklanjanje ostataka zemlje najbolje je da lisnato povrće potopite u hladnu vodu na nekoliko minuta. Prema američkoj agenciji odgovornoj za zaštitu javnog zdravlja kroz kontrolu i nadzor sigurnosti hrane, nije potrebno da koristite sapun ili posebna sredstva za pranje.

Ako povrće ne poslužujete odmah, uverite se da je potpuno suvo pre spremanja u frižider kako biste sprečili rast bakterija i ubrzano kvarenje. Suvo povrće duže zadržava svežinu, pa je dobro dodati ubrus koji bi na ovaj način upio višak vlage.

(Kurir.rs/MONDO)

Bonus video:

05:34

AKO OSETITE PECKANJE DOK JEDETE JABUKU, NEKO POVRĆE ILI VOĆE OBRATITE SE LEKARU: Svrab u grlu moće da bude OPASAN SIMPTOM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track