MLADA IZ NIŠA POSLE SVADBE OTVORILA 15 KOVERTI I U SVAKOJ NAŠLA ISTO: Doživela je takvo PONIŽENJE da ne može da dođe sebi
Foto: Shutterstock

I TO SE DEŠAVA

MLADA IZ NIŠA POSLE SVADBE OTVORILA 15 KOVERTI I U SVAKOJ NAŠLA ISTO: Doživela je takvo PONIŽENJE da ne može da dođe sebi

Žena -

Prazne koverte na svadbama mnogi smatraju urbanom legendom. Međutim, sve je više primera iz realnog života koji dokazuju da ipak postoje svatovi koji iz samo sebi poznatih razloga na svadbu dođu s praznom kovertom.

Upravo to se pre nekoliko godina dogodilo Danijeli iz Niša, koja je ispričala iskustvo sa sopstvene svadbe.

Ona je naime nakon svadbe, umesto para brojala prazne koverte odnosno one u kojima se nalazio obični komad novinskog papira ili samo čestitka.

venčanje, svadba, par, brak
foto: Profimedia

– Na njima nije bilo potpisa, bile su potpuno prazne. To stvarno nije u redu. Ja razumem da neko nema novca, ali ovo je bezobrazluk. Čuli smo da su se neki drugi mnogo lošije proveli. Nemoguće je otkriti ko je to od gostiju uradio. Obično je velika gužva, koverta se stavlja u kutiju za darivanje mladenaca tako da je to zaista teško utvrditi. Niko nikoga ne tera da daruje mladence, ali ove prazne koverte su baš ponižavajuće – ispričala je Danijela.

Nepisano je pravilo da rodbina i prijatelji treba da daruju mladence minimalno u vrednosti “stolice” koja je za njihovo prisustvo plaćena, u proseku, između 25 i 150 evra.

mladenci, koverta
foto: Shutterstock

Tako je ovaj bračni par od 150 koverti u kojima je trebalo da bude novac od rođaka i prijatelja pozvanih na svadbu našao čak 15 praznih, a u jednoj je bio običan papir pažljivo izrezan u veličini novčanice, da se na prvi pogled ne vidi da je prevara.

– Postoje naravno i izuzeci. I pored teške materijalne situacije, naši ljudi se trude da ispoštuju običaje, pa su spremni i da se zaduže – dodala je Danijela.

Kriza jeste, ali bi bilo poštenije odbiti poziv na svadbu, izviniti se i jednostavno reći: “Nemam para.”

venčanje, svadba
foto: Profimedia

Oni koji vas pozivaju, sigurno bi to shvatili na dobar način. Ovako, sa praznim kovertama, sve ima predznak i nekulturnog i nepoštenog.

– Nama je najbitnije da smo se mi lepo proveli, a ove prazne koverte neka idu njima na čast - zaključila je Danijela.

Problem sa praznim kovertama za nekoga je bila i lekcija. Pored kutije za darivanje mladenaca postavljaju i dežurnog svata, najčešće mlađu devojku, koja od onih koji ubacuju kovertu, traži samo jedno – da na njoj napišu svoje ime.

(Kurir.rs/ Telegraf.rs)

Bonus video:

00:52

Mlada i mladoženja stali pred matičara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track