UPOZNALI SE NA ODMORU, POSLE DVA DANA DALI OTKAZ I KRENULI NA PUT OKO SVETA: Evo kako sada izgleda ŽIVOT ovog bračnog para (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram

NJIMA JE LEPO

UPOZNALI SE NA ODMORU, POSLE DVA DANA DALI OTKAZ I KRENULI NA PUT OKO SVETA: Evo kako sada izgleda ŽIVOT ovog bračnog para (FOTO)

Žena -

Vendula Zakova (31) i Marsel Pop (33) upoznali su se na odmoru u Vijetnamu, a nakon toga odlučili su da napuste posao i da zajedno istražuju svet.

Kako oni tvrde, uspeli su da uštede i do 1.000 dolara mesečno. Njih dvoje su se prvo zbližili zbog ljubavi prema putovanjima, ali je njihovo udvaranje počelo brzo, navodi NY Post.

"Marsel i ja smo proveli samo dva dana zajedno u Vijetnamu gde smo se upoznali, a onda smo se rastali. Ipak, ostali smo u kontaktu, pa sam odleteo da ga posetim na Novom Zelandu, a onda je on mene posetio u Češkoj. Onda smo oboje dali otkaze i prodali sve što nismo mogli da stavimo u kombi i počeli da putuju po Novom Zelandu sedam meseci“, rekao je Vendula.

Ta avantura se dogodila 2019. godine, nakon čega su odlučili da unaprede svoje vozilo pre odlaska u obilazak čileanskog sela. Kako kažu, brzo su shvatili da im ne treba mnogo materijalnih stvari da bi živeli i bili srećni. Uzeli su samo najpotrebnije, plus nekoliko igračaka poput opreme za pecanje i ronjenje i daske za surfovanje. Odlučili su da preobraze staro vozilo hitne pomoći Toyote Hiace iz 2003. u dom za sebe, instalirajući solarni tuš, radnu kuhinju, frižider od 40 litara, pa čak i krovnu terasu – sve za ukupno 12.000 dolara. Za sada se čini da njihov plan funkcioniše. „Počeli smo put u Santjagu de Čileu, već smo prešli 10.000 km i otišli ​​do Ušuaje i Argentine, a sada imamo plan za ostatak Južne Amerike, uglavnom Boliviju, Brazil, Peru, Ekvador i Kolumbiju. Mislimo da će ovo putovanje trajati oko godinu dana i oko 40.000 km“, dodala je ona.

Zbog života „na putu“ štede dosta novca, posebno na svakodnevnim troškovima. Troše samo oko 600 dolara na benzin za kombi i 10 dolara mesečno na propan – mnogo jeftinije od 2.500 dolara mesečno koje su trošili na kiriju. „Sa našim solarnim sistemom koji je potpuno van mreže, ne moramo da plaćamo nikakve račune za struju dok naplaćujemo pomoću sunca ili alternatora tokom vožnje. Pravo pozitivno je to što je zimi potrebno samo dva minuta da se zagreje kombi. ako vam se ne sviđa gde boravite ili vam se ne sviđaju komšije, možete jednostavno da odete“, rekla je ona. Par sada radi na daljinu iz celog sveta, pri čemu Marsel konsultuje druge kao graditelj kombija, a Vendula radi kao menadžer ljudskih resursa. Međutim, iako postoji mnogo pozitivnih aspekata njihovog načina života, postoje i neke nedostatke koji su se desili tokom putovanja u prostoru od 75 kvadratnih metara, uključujući razdražljivost i povremeni nedostatak privatnosti. "Kada danima pada kiša i zaglavite unutra, počinjete malo da se nervirate, što obično pojačava napetost u kombiju. Svakako se morate pomiriti i prilagoditi tome da ste živećemo sa nekim u veoma bliskim prostorijama u veoma maloj sobi bez mnogo privatnosti. Ali sve u svemu, mi smo uzbuđeni zbog ovog novog života i našeg sledećeg poglavlja", rekao je Marsel.

Trenutno, duo planira svoje sledeće putovanje, i izgleda da će ići sve do Australije, bez znakova usporavanja u skorije vreme. „Brzo smo shvatili da nam nije potrebno mnogo materijalističkih stvari da bismo živeli i bili srećni – samo osnove plus nekoliko igračaka poput opreme za pecanje i ronjenje i daske za surfovanje“, rekla je Zakova. Planiraju da svoj novac ulože u novi kombi za putovanja. Takođe se čini da ne planiraju da se vrate u stan ili kuću. „Volimo minimalistički život i želimo da nastavimo da živimo na ovaj način“, rekla je Zakova. Par deli svoje avanture na Instagramu pod korisničkim imenom @salti_vanventures, sa više od 19.000 pratilaca.

(Kurir.rs/Naj žena)

Bonus video:

02:41

Ministarka turizma Tatjana Matić saopštila nova pravila putovanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track