SULTANOVA SARMA JE OMILJENI DEZERT MNOGIH SRBA: Slatka je, a zovu je i Paša lokum, lako se sprema i ne treba da se PEČE! (RECEPT)
Foto: Printscreen/Youtube/Jednostavna kuhinja

njam njam

SULTANOVA SARMA JE OMILJENI DEZERT MNOGIH SRBA: Slatka je, a zovu je i Paša lokum, lako se sprema i ne treba da se PEČE! (RECEPT)

Žena -

Slatka sarma je jedan izuzetno popularan recept na internetu, a naći ćete ga i pod nazivom “Paša lokum” ili Sultanova sarma. Jasno vam je da se radi o turskom desertu koji mnogi naši ljudi obožavaju.

Sastojci

  • 100 g kokosa
  • 1 l mleka
  • 120 g šećera
  • 60 g oštrog brašna
  • 60 g gustina
  • 2 kašike kakaa
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 100 g margarina
  • 200 ml slatke pavlake
sultan sarma paša lokum, slatka sarma, sultanova sarma
foto: Printscreen/Youtube/Jednostavna kuhinja

Priprema

Uzmite veliki pleh dimenzija 40×34 cm (ili sličan) i pospite ga svugde ravnomerno kokosom.

U nekih 200 ml mleka žicom dobro razmutite brašno, gustin i kakao tako da ne bude grudvica, a ostatak mleka sa šećerom stavite na vatru da provrije.

Ukuvajte prethodnu smesu u provrelo mleko (kao puding), ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom. Kuvajte par minuta dok se ne zgusne na blagoj vatri, pa skinite sa vatre i odmah ubacite čokoladu izlomljenu na kocke i iseckan margarin i mešajte dok se sve ne rastopi i poveže u glatku kremu.

Ne čekajte ni minut da se ohladi, već odmah vrelu kremu sipajte po plehu posutom kokosom, i to svugde što ravnomernije tako da bi posle što manje morali razmazivati smesu. Razlog za ovo je što se puding brzo hladi i steže a na površini se brzo stvara korica, tako da ćete se možda malo namučiti kasnije razvući ga svugde ravnomerno, i to po kokosu koji se odmah zalepi za krem. Tako da, samo pažljivo, da vam se krema ne pomeša sa kokosom. Ali bez brige, ako spretno izlijete kremu po kokosu odmah u startu, neće biti ni potrebe za puno razmazivanja kasnije, a ako i bude, onda samo pažljivo, špatulom i neće biti problema.

Slatka sarma
foto: Printscreen

Stavite pleh sa kremom u frižider da se dobro ohladi i stegne, najmanje par sati. Proverite prstom, ako vam puding bude delovao sasvim stegnut, spreman je za premazivanje slatkom pavlakom.

Dakle, umutite slatku pavlaku u šlag i špatulom nanesite preko cele površine kreme. E sada sledi zanimlljiv deo, tj. motanje sarmica.

Uzmite tanak oštar nož (ja sam skalpel), i presecite prvo na pola po dužoj strani pleha. Potom secite trake po kraćoj strani pleha na željenu širinu. Ja sam ih tako podelila da ukupno imam 12 sarmi.

Sada uz pomoć špatule pažljivo odvajajte traku po traku i samo zarolajte u rolnicu. Ako se desi da na ponekom mestu malo popuca, nikakav problem, samo ih pospite kokosom da se ne vidi. ?

Sarmice slažite na tacnu i dobro rashladite u frižideru a potom uživajte u ovom super kremastom desertu.

(Kurir.rs/MysticCakes)

Bonus video:

00:53

DA LI STE ČULI ZA JELO NOAZET? Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track