DA LI JE ZDRAVIJI INTERGRALNI ILI BELI PIRINAČ? Stručnjaci odgovorili na pitanje koje mnoge muči, evo da li su Srbi bili u zabludi
Foto: Shutterstock

zanimljivo

DA LI JE ZDRAVIJI INTERGRALNI ILI BELI PIRINAČ? Stručnjaci odgovorili na pitanje koje mnoge muči, evo da li su Srbi bili u zabludi

Žena -

Vreme je da se reši prastara debata o jednoj namirnici koju svi obožavaju: koji je pirinač bolji za naše zdravlje - beli ili integralni pirinač?

Stručnjaci za ishranu kažu da su navikli na ova pitanja, i baš zato konačno daju odgovor. Napokon saznajemo da li su Srbi bili u zabludi po ovom pitanju.

0671234265, pirinač, hrana
foto: Majdi Fathi/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Kao profesora ishrane, često me na času pitaju koja je vrsta pirinča (integralni ili beli) zdravijs, kaže za Foks Marta Loder, klinička asistentkinja na Univerzitetu Pacifik - Škole zdravstvenih nauka u Sakrementu, Kalifornija. News Digital.

- Istina je da oba mogu biti vredni izvori ishrane i uključeni u zdravu ishranu, dodala je ona.

Bilo da se odlučite za integralni pirinač, beli pirinač ili oba, Loder kaže da bi trebalo da uključite žitarice u svoju ishranu.

- Zrna, uključujući pirinač, mogu biti nutritivno važan deo našeg ukupnog unosa ishranom. USDA podstiče da najmanje 50% našeg unosa bude integralnih žitarica i da je porcija pirinča jedna šolja. To bi moglo značiti da u svoju ishranu uključite i integralni i beli pirinač na različite načine kako biste zadovoljili svoje potrebe za ishranom."

Pirinač
foto: Profimedia

Da li je razlika između belog i integralnog pirinča značajna?

Alik Turof, registrovani dijetetičar i vlasnik Alik Turof Nutrition and Fitness u Menhasetu, Njujork, kaže da nema velike razlike između ove dve vrste pirinča.

Turof razlaže specifikacije ¼ šolje svakog pirinča na sledeći način:

Beli pirinač: 150 kalorija, 0g masnih kiselina, 35 g ugljenih hidrata, 0 g vlakana i 3 g proteina

Integralni pirinač: 160 kalorija, 1,5 g masnih kiselina, 33 g ugljenih hidrata, 5 g vlakana i 6 grama proteina

Kako Turof sumira specifikacije ishrane, "iako integralni pirinač sadrži više vlakana od belog pirinča (5 grama braon u odnosu na 0 grama belog), sadržaj kalorija je prilično sličan."

Turof se takođe slaže da je u celini zdravstveni sadržaj belog i integralnog pirinča veoma sličan.

- Vlakna se mogu naći u raznim vrstama hrane, tako da osim nekoliko grama vlakana, ne bih cepao dlake između belog i smeđeg pirinča, već bih ohrabrivao ljude da jedu šta god žele i pokušavali da dobiju više vlakana kroz voće i povrće, kaže Turof.

Pirinač
foto: Profimedia

Lično, Turof voli da pravi svoju verziju "prženog pirinča" bogatu hranljivim materijama (koja zapravo nije pržena) mešanjem belog ili integralnog pirinča sa paketom smrznutog karfiola, plus dodatnog smrznutog povrća, dinstanog luka i belog luka, jajeta, edamame, malo susamovog ulja i kokosovih aminokiselina.

Nutritivne vrednosti belog i integralnog pirinča

Ako ste i dalje radoznali, evo dubokog zarona u nutritivne kvalitete integralnog pirinča u odnosu na belog pirinča. Koje su zdravstvene prednosti belog pirinča? Beli pirinač možda nije od celog zrna, priznaje Loder, ali i dalje može da pruži dosta hranljivih vrednosti kada je obogaćen.

- Proces obogaćivanja pomaže da se osigura da su vitamini B i gvožđe uporedivi sa onim od smeđeg pirinča, kaže ona, dodajući da je ključno napomenuti da obogaćeni pirinač ne treba prati jer se time uklanja obogaćivanje.

- Beli pirinač može biti odlična opcija za sportiste. Pošto ima manje vlakana, može se brzo probaviti kako bi se zadovoljile energetske potrebe ili pomoglo da se napuni glikogen u mišićima, kaže Loder.

Pirinač
foto: Profimedia

Koje su zdravstvene prednosti smeđeg pirinča?

Kao što je gore navedeno, "integralni pirinač je odlična opcija od celog zrna koja pomaže u zadovoljavanju vaših potreba za vlaknima", kaže Loder.

- Takođe je bogata mnogim različitim vitaminima i mineralima koji mogu imati koristi od vašeg ukupnog metaboličkog zdravlja, kao što su B-vitamini i gvožđe, dodaje ona. Loder naziva smeđi pirinač kao opciju za stabilizaciju šećera u krvi.

- Pošto ima vlakna, može usporiti varenje i pomoći u smanjenju skokova šećera u krvi, napominje ona.

Pirinač
foto: Proifmedia

Koja je konačna presuda o pirinču?

Sada kada imate mericu belog pirinča u odnosu na integralni pirinač, možda razmišljate: Šta da stavim na tanjir za večeru (ili za doručak, ili tanjir za ručak) danas? Loder kaže da je u redu da konzumirate beli pirinač ako to volite.

- Samo se pobrinite da jedete neke druge integralne žitarice kako biste obezbedili mikronutrijente za vaš metabolizam, napominje ona. Po Turofovom mišljenju, zaključak je sličan:

- Idite na ono zrno koje želite i zadovoljite svoje potrebe u ishrani kroz niz različitih namirnica.

(Kurir.rs/BlicŽena/FoxNews)

Bonus video:

49:58

MAJKE I SNAJKE S01E32 Žiri nikad strožiji, pirinač porodice Grujić ocenili blagim užasom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track