Najnovije vesti

ČEMU SLUŽI PUCKETAVA FOLIJA? Danas je svi koristimo, mnogi obožavaju da se igraju sa njom, a niko ne zna da je trebalo da bude OVO
Foto: Dmytro Sydor / Alamy / Alamy / Profimedia

NEVEROVATNO

ČEMU SLUŽI PUCKETAVA FOLIJA? Danas je svi koristimo, mnogi obožavaju da se igraju sa njom, a niko ne zna da je trebalo da bude OVO

Žena

Svi znamo da se pucketava folija nalazi oko osetljivih predmeta. Njena svrha je da prilikom transporta štiti ono što kupimo, naročito kada je u pitanju bela tehnika. Mnogi od nas ne mogu da odole čuvenim "balončićima" kojima pucketamo, ali malo ko zna čemu je ova folija bila namenjena i kako je uopšte nastala.

Nije napravljena da bi paketi bili sigurni u transportu. Mnogi je nazivaju puckava folija, vazdušna folija, air bubble folija, folija sa vazdušnim mehurićima, pucketavi najlon, folija sa vazdušnim jastucima, puc puc folija, ali postoji još mnogo drugih naziva. Zanimljivo je da se tokom poslednjih godina koristi za ublažavanje stresa, a čak se i prodaje u malim komadima za takvu upotrebu.

pucketava folija
foto: Matthew Ashmore / Alamy / Alamy / Profimedia

Pucketava folija je napravljena da se koristi kao tapeta u kući. Mehurasti najlon izmišljen je greškom, kada je pokušaj stvaranja plastičnih tapeta pošao po zlu. Alfred Filding i Mark Kavanes razvili su Bubble Wrap 1957. godine da se koristi kao 3D tapeta. Spojili su dve zavese za tuširanje i ubacili vazduh unutra.

Ovaj trend uređenja enterijera nije uzeo maha, pa su izum prebacili u sigurnu dostavu paketa. Mnogi smatraju da je greška postala odličan rezultat. "Najveći izum greškom", kažu ljudi, a pojedini su zaključili i da je reč o izumu koji deci i odraslima omogućuje instant trenutke sreće zbog mogućnosti pucketanja mehurića.

(Kurir.rs/MONDO)

Bonus video:

00:21

Kuća Osmana Karića na Zvezdari

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track