OVE ČINJENICE O INTIMNIM ODNOSIMA U 40-IM MORATE ZNATI: Evo zašto muškarci mogu DUŽE da izdrže i zašto žene imaju JAČE VRHUNCE
Foto: Profimedia

EDUKATIVNO

OVE ČINJENICE O INTIMNIM ODNOSIMA U 40-IM MORATE ZNATI: Evo zašto muškarci mogu DUŽE da izdrže i zašto žene imaju JAČE VRHUNCE

Žena -

Oba pola se suočavaju s problemom pada hormona. To može da smanji seksualnu uzbuđenost, želju i prijatnost. Međutim, to možete da rešite stimulacijom, seksualnim igračkama i igricama.

Donosimo deset činjenica o seksu u četrdesetima:

1. Potrebno je više truda

Oba pola se suočavaju s problemom pada hormona. To može da smanji seksualnu uzbuđenost, želju i prijatnost. Međutim, postoji rešenje. Potrebno je više stimulacije i senzualnosti tokom odnosa.

seks
foto: Shutterstock

2. Imate više hrabrosti

U četrdesetim možete da imate bolji seks nego pre. Motivisaniji ste, samopouzdaniji i bolje poznajete svoje i partnerovo telo. Možete da istražujete i češće se igrate. Budite kreativni, igrajte uloge, gledajte erotske ili porno filmove zajedno, isprobajte tantru...

3. Bolji orgazam

Kako imaju više samopouzdanja, žene se lakše opuštaju i tačno znaju šta žele. S iskustvom je lakše postići orgazam, pa se često kaže kako nakon 40. nastupa druga faza seksualnog iskustva. Istraživanja pokazuju da 70 odsto žena u 40-im i 50-im češće doživljava orgazam nego one u 20-im.

Seks
foto: Shutterstock

4. Muškarci mogu duže

Nakon 40. muškarci mogu da primete da seks može duže da traje, zbog godina ili jer su naučili da odlože orgazam. To ih još više povezuje s partnerkom.

5. Ponekad on neće moći

Loša stvar je da je rizik od erektilne disfunkcije sve veći. Do toga dovode nezdrave navike - pretilost, povišeni pritisak, neaktivnost i stres. Međutim, erektilna disfunkcija danas se uspešno leči. Pomoći će bolja komunikacija, povećana stimulacija, ali i uvođenje seksualnih pomagala u spavaću sobu.

penis, loš seks, problemi, muškarac, seks
foto: Profimedia

6. Koristite lubrikante

Hormoni su krivac za to što seks u tim godinama može biti neprijatan i ponekad bolan. S padom nivoa estrogena, sluznica postaje tanja i slabije prokrvljena, te sporije reaguje na stimulaciju vlaženjem. Najbolji lubrikanti su oni s prirodnim sastojcima poput aloe vere i kokosovog ulja, koji ne narušava pH vagine.

Doktor može da vam preporuči estrogensku kremu koja vraća elastičnost sluznice i omogućava prijatniji seksualni odnos.

7. Pazite se polnih bolesti

Iako mnogi misle da se to događa samo mlađima, stručnjaci tvrde suprotno. Zbog uzimanja lekova, kontracepcijskih sredstava i pada estrogena, sluznica slabi, pa su infekcije češće. Preporučuje se redovnija kontrola.

seks, potencija, par u krevetu
foto: Denys Kovtun / Alamy / Alamy / Profimedia

8. Mislite na srce

Kardiovaskularno stanje je ključno za održavanje seksualne funkcije. Ono omogućuje prokrvljenost, što direktno utiče na postizanje i održavanje erekcije. Uz to, ako održavate zdrav kardiovaskularni sistem, izbeći ćete neke nuspojave lekova koje mogu da utiču na seksualnu želju.

Osim toga, redovan seks može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Prema stručnjacima, to je dva puta nedeljno.

Seks, Sex
foto: Profimedia

9. Doći će do zatišja

Seksualna želja ne gori uvek istim plamenom. Parovi u dugim vezama često preskaču predigru, izlaske, romantične večere ili seksi poruke. Zaboravljaju da to može da rasplamsa strasti.

10. Seksa i dalje mora biti

U četrdesetim se više povezujete s partnerom, pa to vreme iskoristite za začinjavanje seksualnog života. Prema istraživanjima, 85pdosto žena nakon 40. godine smatra da je seks veoma bitan.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

04:02

DUBOKA SAM U SVAKOM SMISLU! Jovana Jeremić otkrila kakva je u krevetu: SEKS PREZIRE? A EVO ŠTA JE NAJVIŠE PALI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja