KAKO I GDE JE NAJBOLJE DRŽATI BANANE? Nutricionistkinja objasnila sve detaljno i šta treba uraditi da bi što duže mogle da se jedu
Foto: Profimedia / Nadya So

odlična fora

KAKO I GDE JE NAJBOLJE DRŽATI BANANE? Nutricionistkinja objasnila sve detaljno i šta treba uraditi da bi što duže mogle da se jedu

Žena -

Iako poreklom iz Jugoistočne Azije, banane rastu u svim tropskim delovima sveta (Južna i Jugoistočna Azija, veći deo Afrike, zatim Srednja i najveći deo Južne Amerike), a najveći uzgajivači i izvoznici banana danas su Kostarika, Meksiko, Ekvador i Brazil.

Banana, Banane
foto: Shutterstock

Hiljadama godina je to voće u mnogim kulturama i regijama sveta bilo osnovna hrana, a zahvaljujući naprednim sistemima rashlađivanja i mogućnosti brzog transporta, već se duže vreme banana može kupiti po radnjama širom sveta. "No, usprkos svim dobrim stranama, popularno voće ima i jednu bitnu manu; što zbog niza spoljnih činilaca vrlo brzo i lako može da potamni i prebrzo sazri, ili pak da ne sazri dovoljno brzo", rekla je za portal Real Simple nutricionistkinja i školovana kuvarica dr Kristi Del Koro. "Baš kao i avokado, i banane kao da imaju neki svoj tajmlajn... ".

Kako i gde čuvati banane:

Zato je, dodaje Del Koro, banane posebno važno pravilno skladištiti; kako bismo barem donekle imali kontrolu nad njihovim procesom sazrevanja i kako bismo ih što duže održali ukusnima i svežima. "Zavisno od njihove zrelosti pri kupovini, banane napolju na radnoj površini ili u činiji na stolu mogu da stoje od dva do šest dana, a ako ih uvek imate kod kuće, razmislite o kupovini stonog ili visećeg držača sa kukicom", savetuje Del Koro.

Banana
foto: Shutterstock

Naime vešanje voća, kaže ona, eliminiše mogućnost modrica kojima su banane sklone, a koje nastaju i dok su na mestu, samo zato što 'leže' jedna na drugoj. Takođe, nastojte ih, kao i ostalo voće, držati dalje od sunčeve svetlosti jer sunčeva toplina može uzrokovati brzo sazrevanje banana. Kao i mnogim voćkama, hlađenje i zamrzavanje može i bananama produžiti vek, a ako ipak propadnu pre nego ih stignete pojesti, internet je pun izvrsnih recepata za hleb od banana.

Kako čuvati narezane banane:

Narezane banane brzo gube boju pa je najbolje izbegavati da ih režete ako niste spremni da ih pojedete. Ipak, ako ih polijete s malo limunovog soka, snizićete im pH i odložiti truljenje. Narezane banane možete u zamrzivač staviti i zamotane u plastičnu foliju ili pak zatvorene u hermetički zatvorenu posudu ili kesicu za hranu. Tako spremljene, i narezane mogu da ostanu sveže tri do četiri dana.

banana
foto: Printscreen/Youtube

Mogu li se banane čuvati u zamrzivaču?

Apsolutno da, samo imajte na umu da hladna i suva klima bananama usporava proces sazrevanja, zbog čega se one u radnjama ne čuvaju u hladnjacima. Drugim rečima, stavite li zelene i nezrele banane u zamrzivač, verovatno će takve i ostati. Osim toga, prerano stavljanje u zamrzivač može banane uništiti i uzrokovati "povrede od hladnoće". Na niskim temperaturama se proces sazrevanja banana usporava ili čak zaustavlja, što će uzrokovati njihov gorak ukus, prenosi Večernji.

Mogu li banane da se zamrznu?

"Da, i trebalo bi! Zamrznute banane izmiksajte u blenderu i dobićete slatku i kremastu bazu smutija ili vrstu sladoleda od banane. Samo pre nego što ih zamrznete pričekajte da banane budu potpuno zrele, jer im hladnoća u zamrzivaču zaustavlja proces sazrevanja. Najbolje ih je pre zamrzavanja oguliti i narezati i po potrebi vaditi smrznute kolutiće banane", savetuje nutricionistkinja.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:26

Susret ukusa – hrana Centralne i Istočne Evrope i specijaliteti provincije Džeđijanga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track