ŠOK SAVETI ZA NEVESTE IZ 1894. GODINE: Mnogi ne bi mogli ni da zamisle da žene muškarcima treba da daju MALO i RETKO, evo koliko!
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Ilustracija

danas nema šanse

ŠOK SAVETI ZA NEVESTE IZ 1894. GODINE: Mnogi ne bi mogli ni da zamisle da žene muškarcima treba da daju MALO i RETKO, evo koliko!

Žena -

"Uputi i saveti za mlade neveste" iz 1894. godine danas su potpuno nezamislivi

Rut Smiters, autorka knjige "Uputi i saveti za mlade neveste" koja je izašla 1894. godine obiluje savetima koji su nam danas potpuno nezamislivi. Pa tako, ona mladim ženama savetuje da "moraju izdržati" jer će na taj način da zadrže muža, imati osiguranu budućnost i dobiti decu.

prostitucija, istorija, retro
foto: Profimedia

Kako kaže, za osetljivu mladu ženu, dan venčanja je ironično, i najsrećniji i najstrašniji dan u životu. S pozitivne strane, tu je sama svadba u kojoj je mlada glavna atrakcija. S negativne strane, tu je bračna noć, tokom koje nevesta mora da plati cenu, suočavajući se po prvi put sa strašnim iskustvom intimnog odnosa (pod ovim se misli da je do tog trenutka bila nevina).

"Neke mlade žene zapravo s radoznalošću i užitkom očekuju iskušenje bračne noći. Čuvajte se takvog stava! Sebičan i senzualan suprug lako može da iskoristi takvu nevestu. Jedno kardinalno pravilo braka nikada se ne sme zaboraviti: Dajte malo, dajte retko, i iznad svega, dajte nevoljno. Inače bi ono što je moglo biti pravi brak moglo postati orgija intimne požude", piše Rut.

Kada je reč o intimnim odnosima važno je pre samog čina "mirovati što je više moguće" i ne ohrabrivati muškarca još više.

Par, Retro, Nekada
foto: Profimedia

"Savet je ženama da ne pomažu suprugu da dođe do kreveta po mraku jer, uz malo sreće, može pasti i povrediti se, a to je dobar izgovor da intimnog odnosa ne bude. Ali, ukoliko ipak uspe i pokuša da se zavuče pod njenu spavaćicu, jedan od izgovora mogao bi biti: Moram u toalet", zapisala je ova autorka.

Po njoj je intimni odnos dva puta nedeljno je u početku braka sasvim dovoljan, a na ženi je da se potrudi tu brojku vremenom smanji. To se može napraviti glumljenjem glavobolje ili neke bolesti, a može se i praviti da spava dubokim snom.

prostitucija, istorija, retro
foto: Profimedia

Svrha ove knjige, jeste da nauči žene kako da postupaju sa muškarcima u krevetu. Kako sama autorka smatra, žene ne bi trebalo da ohrabruju muškarce na intimne odnose, jer u suprotnom, oni će poželeti svaki dan da ga imaju. Te davne 1894. godine ona je upozoravala žene da su muškarci "po prirodi perverzni" što može uticati na njihovo dostojanstvo.

(Kurir.rs/Mondo)

Bonus video:

00:28

Glumica Ivana Dudić pala u sevdah

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track