IMALA NESNOSNE BOLOVE, A ONDA SU JOJ IZ STOMAKA IZVADILI OVO: 18 meseci posle carskog reza otkriveno šta su doktori uradili
Foto: Shutterstock

UŽAS

IMALA NESNOSNE BOLOVE, A ONDA SU JOJ IZ STOMAKA IZVADILI OVO: 18 meseci posle carskog reza otkriveno šta su doktori uradili

Žena -

Jedna žena je otkrila da su joj lekari ostavili alat "veličine tanjira" u stomaku nakon što se porodila carskim rezom.

"Alekis retraktor za ranu" - mekani cevni instrument koji se koristi za držanje otvorenih hirurških rana - pronađen je neverovatnih 18 meseci nakon njene inicijalne intervencije koju je imala u gradskoj bolnici u Oklandu, na Novom Zelandu.

Za to vreme, kako prenosi "The Sun", žena je živela sa ekstremnim bolom i nekoliko puta je posetila lekara pre nego što je otišla na CT skeniranje.

hirurg, operacija
foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Zdravstvena komisija žestoko je osudila sistem javne bolnice, jer su učinili ovo pacijentkinji koja je tada imala 20 godina.

- Očigledno je da je pružena nega bila ispod svakog odgovarajućeg standarda jer uređaj nije identifikovan i pronađen tokom bilo kakvih rutinskih hirurških pregleda, što je rezultiralo time da je ostao unutar stomaka žene - revoltirana je Morag Mekdauel, komesarka za zdravlje i invalidnost Novog Zelanda. Ona je dodala da osoblje nema nikakvo objašnjenje kako je retraktor uopšte završio u trbušnoj duplji ili zašto nije identifikovan pre zatvaranja.

"Alekis retraktor za ranu" je izuzetno veliki predmet napravljen od providne plastike i pričvršćen je na dva prstena. Obično se uklanja tokom operacije pre nego što se koža ponovo zašije. Pošto je to "neradioprovidan predmet", nije bio uočljiv na rendgenskom snimku.

operacija
foto: Shutterstock, Ilustracija

Šokantan događaj je već druga situacija za samo pet godina da je strani uređaj ostavljen u pacijentu u bolnici u Oklandu. Nakon poslednjeg incidenta, očekivalo se da će odbor sprovesti "politiku brojanja" instrumenata kako bi se osigurali da hirurško osoblje pažljivo vodi računa o svakom predmetu koji koriste tokom operacije.

Za to vreme u Velikoj Britaniji, prema brojkama koje su objavljene u januaru ove godine, sugeriše se da su britanski hirurzi tokom 2022. izvukli "rekordan broj stranih predmeta iz unutrašnjosti pacijenata". Greške koje su uključivale "strani predmet koji je slučajno ostavljen u telu tokom hirurške i medicinske nege" dovele su do 291 dodatnih operacija važenja stranih tela, u periodu 2021-2022, kako pokazuju zvanični podaci.

(Kurir.rs/ Telegraf)

Bonus video:

00:57

OVO SU RAZLOZI TRAGIČNIH ISHODA PLASTIČNIH OPERACIJA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track