BUDITE VITKI I ZDRAVI: 6 naučno zasnovanih zdravstvenih koristi upotrebe jabukovog sirćeta!
Istraživanja sugerišu da jabukovo sirće može biti višestruko korisno po zdravlje čoveka, uključujući i antimikrobno i antioksidativno dejstvo.
Jabukovo sirće je popularan kućni lek. Ljudi su ga vekovima koristili u kuvanju i prirodnoj medicini. Nove studije su se pojavile koje sugerišu da jabukovo sirće može imati više pozitivnih efekata po zdravlje ljudi, kao što su:
- gubitak težine
- smanjenje holesterola
- snižavanje nivoa šećera u krvi
- poboljšanje simptoma dijabetesa
Međutim, postoji malo istraživanja i potrebne su dalje studije da bi se definitivno potvrdio njegov pozitivan uticaj na sve ove probleme.
Evo potvrđenih indikacija na koje upotreba jabukovog ili jabučnog sirćeta ima povoljan efekat.
1. Visok sadržaj zdravih supstanci
Sirćetna kiselina je primarno aktivno jedinjenje sirćeta, dajući mu jak kiselkasti miris i ukus. Istraživači veruju da je ova kiselina odgovorna za zdravstvene koristi jabukovog sirćeta. Jabukovo sirće je 5-6% sirćetne kiseline.
Organsko, nefiltrirano jabukovo sirće takođe sadrži supstancu zvanu “majka”, koja se sastoji od nizova proteina, enzima i dobrih bakterija koje daju proizvodu mutan izgled. Neki ljudi veruju da je majka odgovorna za većinu njenih zdravstvenih koristi, iako trenutno još nema studija koje su se bavile time.
Dok jabukovo sirće ne sadrži mnogo vitamina ili minerala, kvalitetni brendovi mogu sadržati neke aminokiseline i antioksidante.
REZIME
Jabukovo sirće se proizvodi fermentacijom šećera iz jabuka. Ovo ih pretvara u sirćetnu kiselinu, koja je glavni aktivni sastojak sirćeta i može biti odgovorna za njegove zdravstvene prednosti.
2. Može pomoći u ubijanju štetnih bakterija
Sirće može pomoći u ubijanju patogena, uključujući neke sojeve bakterija. Ljudi tradicionalno koriste sirće za čišćenje i dezinfekciju, lečenje gljivica na noktima, vaški, bradavica i infekcija uha.
Hipokrat, otac moderne medicine, koristio je sirće za čišćenje rana pre više od 2.000 godina.
Sirće je takođe konzervans za hranu. Studije pokazuju da inhibira bakterije poput E. coli da rastu i razmožavaju se i tako pokvare hranu.
Ako tražite prirodan način da sačuvate hranu, jabukovo sirće bi moglo da vam pomogne.
REZIME
Glavna supstanca u sirćetu — sirćetna kiselina — može ubiti štetne bakterije ili sprečiti njihovo razmnožavanje. Ima istoriju upotrebe kao dezinfekciono sredstvo i prirodni konzervans.
3. Može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi i držanju dijabetesa pod kontrolom
Do danas, jedna od najubedljivijih primena sirćeta je u lečenju dijabetesa tipa 2.
Dijabetes tipa 2 karakteriše visok nivo šećera u krvi uzrokovan insulinskom rezistencijom ili nemogućnošću proizvodnje insulina. Međutim, ljudi bez dijabetesa takođe mogu imati koristi od održavanja nivoa šećera u krvi u uobičajenom opsegu, jer neki istraživači veruju da su visoki nivoi šećera u krvi glavni uzrok starenja i raznih hroničnih bolesti.
Najefikasniji i najzdraviji način da se reguliše nivo šećera u krvi je uravnotežena ishrana sa malo rafinisanih ugljenih hidrata i šećera, ali i jabukovo sirće može imati povoljan efekat.
Kliničko ispitivanje iz 2019. sugeriše da konzumacija jabukovog sirćeta može imati blagotvorne efekte na glikemijski indeks i oksidativni stres kod osoba sa dijabetesom i dislipidemijom.
Jabukovo sirće je generalno priznato kao bezbedno za korišćenje, bez ikakvih kontraindikacija. Ali ako već uzimate lekove za snižavanje šećera u krvi, razgovarajte sa lekarom pre nego što uključite i jabukovo sirće u upotrebu.
REZIME
Jabukovo sirće se pokazalo obećavajućim u poboljšanju osetljivosti na insulin i smanjenju nivoa šećera u krvi nakon obroka.
4. Može pomoći u gubitku težine
Ovo je došlo kao najveće iznenađenje, ali studije pokazuju da sirće može pomoći ljudima da smršaju.
Nekoliko studija sprovedenih na ljudima pokazalo je da sirće može povećati osećaj sitosti. Ovo može dovesti do unosa manje kalorija i gubitka težine.
U jednom pregledu istraživanja primećeno je da su u kratkoročnim studijama, kada su učesnici konzumirali jabukovo sirće uz obrok koji je sadržao čvrstu hranu, iskusili supresiju apetita 120 minuta nakon obroka. Takođe su manje grickali između obroka 3 do 24 sata nakon konzumiranja jabukovog sirćeta.
Međutim, jednostavno dodavanje ili oduzimanje pojedinačnih namirnica ili sastojaka retko ima primetan uticaj na težinu. Dugoročni gubitak težine nastaje usvajanjem korisnih i podržavajućih navika u ishrani i načinu života.
Sve u svemu, jabukovo sirće može doprineti gubitku težine tako što podstiče sitost, snižava nivo šećera u krvi i smanjuje nivo insulina.
Jabukovo sirće sadrži samo oko tri kalorije po supenoj kašiki, što je veoma malo.
Ukoliko želite da smršate ili obavite redovni jesenji detoks preko jetre i bubrega preporučujemo vam da uključite GREEN FIT biljne kapi u upotrebu. Možete saznati više o njima klikom OVDE.
REZIME
Neke studije sugerišu da sirće može povećati osećaj sitosti i pomoći vam da jedete manje kalorija, što može dovesti do gubitka težine.
5. Može poboljšati zdravlje srca
Bolesti srca su jedan od vodećih uzroka smrti. Nekoliko bioloških faktora može uticati na rizik od srčanih oboljenja.
Istraživanja sugerišu da bi jabukovo sirće moglo da poboljša neke od njih. U pregledu studija na ljudima i životinjama iz 2020. primećeno je da jabukovo sirće može da koristi nivoima lipoproteina visoke gustine, lipoproteina niske gustine, triglicerida i ukupnog holesterola.
Pregled ispitivanja sprovedenih na ljudima iz 2021. otkrio je da jabukovo sirće može uticati povoljno na ukupan nivoa holesterola.
Istraživači moraju da urade više studija pre nego što donesu bilo kakve čvrste zaključke.
REZIME
Nekoliko studija na životinjama pokazalo je da jabukovo sirće može smanjiti nivo triglicerida i holesterola u krvi, kao i krvni pritisak. Međutim, za sada još uvek nema čvrstih dokaza koji bi potvrdili pozitivan uticaj upotrebe jabukovog sirćeta na smanjenje rizika od pojave srčanih oboljenja kod ljudi.
6. Može poboljšati zdravlje kože
Neki ljudi koriste jabukovo sirće kao lek za kožna oboljenja poput suve kože i ekcema.
Koža je prirodno blago kisela. Ali može biti manje kisela kod ljudi sa ekcemom. Lokalna upotreba razblaženog jabukovog sirćeta može pomoći u ponovnom balansiranju prirodnog pH kože, poboljšavajući zaštitnu barijeru kože.
S druge strane, alkalni sapuni i sredstva za čišćenje mogu da iritiraju ekcem, izazivajući upalu.
S obzirom na njegova antibakterijska svojstva, razblaženo jabukovo sirće bi, u teoriji, moglo da pomogne u sprečavanju kožnih infekcija povezanih sa ekcemom i drugim kožnim stanjima.
Neki ljudi koriste razblaženo jabukovo sirće za pranje lica ili tonik. Ideja je da može ubiti bakterije i sprečiti pege.
Međutim, jedna studija od 22 osobe sa ekcemom je objavila da natapanje jabukovog sirćeta nije poboljšalo barijeru kože i izazvalo je iritaciju kože.
Razgovarajte sa lekarom pre nego što isprobate nove lekove, posebno na oštećenoj koži. Izbegavajte nanošenje nerazređenog sirćeta na kožu, jer može izazvati opekotine.
REZIME
Jabukovo sirće je prirodno kiselo i ima antimikrobna svojstva. To znači da bi moglo pomoći da se poboljša kožna barijera i teoretski spreči infekcije. Ali potrebno je više studija da bi se saznalo koliko je ovaj lek bezbedan i efikasan.
Doziranje i način upotrebe
Najbolji način da uključite jabukovo sirće u svoju ishranu je da ga koristite u kuvanju. To je jednostavan dodatak hrani kao što su prelivi za salatu i domaći majonez.
Neki ljudi takođe vole da ga razblaže u vodi i piju kao napitak. Standardne doze se kreću od 1-2 kašičice (5-10 ml) do 1-2 supene kašike (15-30 ml) razmućene u velikoj čaši vode.
Najbolje je početi sa malim dozama i izbegavati uzimanje velikih količina. Previše sirćeta može izazvati štetne neželjene efekte, uključujući eroziju zubne gleđi.
Neki dijetetičari preporučuju korišćenje organskog, nefiltriranog jabukovog sirćeta koje sadrži „majku“.
REZIME
Uobičajena doza jabukovog sirćeta se kreće od 1 kašičice do 2 supene kašike (5-30 ml) dnevno, bilo da se koristi u kuvanju ili pomeša u čaši vode.
Zaključak
Mnogi izvori tvrde da jabukovo sirće ima izuzetne zdravstvene prednosti, uključujući povećanje energije i lečenje bolesti.
Nažalost, postoji malo istraživanja koja podržavaju većinu tvrdnji o njegovim zdravstvenim prednostima.
Ipak, neke studije sugerišu da može pružiti neke koristi, kao što su: suzbijanje bakterija, snižavanje nivoa šećera u krvi i gubitak težine.
Jabukovo sirće nema kontraindikacija, bezbedno je za korišćenje kada se razblaži sve dok ga ne uzimate u prevelikim količinama.
Takođe koristi se i kao prirodni regenerator za kosu, proizvod za negu kože i sredstvo za čišćenje.
GREEN FIT biljne kapi sadrže vodeno-etanolne ekstrakte lekovitog bilja, a između ostalog i ekstrakte herbe rastavića i lista breze, koji naučno dokazano štite jetru i stimulišu lučenje žuči (rastavić), i takođe ostvaruju pozitivan efekat na metabolizam holesterola i zdravlje digestivnog trakta (list breze).
PREPORUČENA UPOTREBA PROIZVODA:
Odmeriti 75 kapi i rastvoriti u 30 ml (rakijska čašica) vode ili čaja. Green Fit biljne kapi piti 2 puta dnevno, ujutru i uveče. Preporučuje se konzumiranje tri bočice u kontinuitetu.
CenaGreen Fit biljnih kapi iznosi 1.500 rsd i možete ih naručiti klikom OVDE ili pozivom na broj
telefona 011/442 0502 svakog radnog dana.
Cenapaketa 2+1 gratis (2 bočice kupite, treću dobijete gratis) iznosi 3.000 rsd i možete ga naručiti
klikom OVDE ili pozivom na broj telefona 011/442 0502 svakog radnog dana.
* Dostava je moguća samo na teritoriji Republike Srbije.
Promo
"VERUJEM DA ĆE ONO ŠTO ĆU REĆI, BITI OD VELIKE VAŽNOSTI ZA GRAĐANE SRBIJE" Predsednik Vučić obraća se naciji večeras u 18 časova