MARIJA IMA 116 GODINA I PUCA OD ZDRAVLJA: Ona je najstarija žena na svetu, a stučnjaci ovako objasnili TAJNU njene DUGOVEČNOSTI
Foto: ASA/NPZ/SM / SOLARPIX / Profimedia

JEDNOSTAVNO JE

MARIJA IMA 116 GODINA I PUCA OD ZDRAVLJA: Ona je najstarija žena na svetu, a stučnjaci ovako objasnili TAJNU njene DUGOVEČNOSTI

Žena -

Špankinja Marija Branjas Morera koja ima 116 godina trenutno je zvanično najstarija žena na svetu. Ova Špankinja rođena u Americi 1907. godine živi u Kataloniji, a kaže da svoju dugovečnost pripisuje „uređenom životu koji je društveno veoma prijatan“.

Živi u staračkom domu, a u intervju za katalonski dnevnik La Vangvardia u oktobru 2019. godine rekla je kako je do svoje 105. godine svirala klavir, čitala novine i radila vežbe svakog jutra. Direktor doma, u kome Marija boravi, je izjavio da je dobrog zdravlja za svoje godine, a jedini problem koji ima je slabiji sluh i slabija pokretljivost.

Marija se udala 1931. godine i u braku imala troje dece, a otkrila je da ima 11 unučadi i 13 praunučadi. Na pitanje šta je recept za digovečnost, Marija ima veoma jednostavan odgovor.

"Mislim da je dugovečnost biti srećan. Srećan i imati dobru genetiku.", rekla je. Takođe, istakla je i to da je u životu bitno da se klonimo toksičnih ljudi", prenosi Daily Mail.

Direktor Instituta za istraživanje leukemije Džosip Kareras i profesor genetike na Univerzitetu u Barseloni ovih dana boravi kod Marije, kako bi otkrio tajnu njene dugovečnosti i tako razvio lek za bolesti.

- Ona je fantastična - rekao je ovaj profesor koji je uzeo uzorak Marijinog DNK, uključujući pljuvačku, urin i krv.

Kako je dodala veruje da je ključ u umerenosti, naročito kada je hrana u pitanju.

- Oduvek jedem u malim količinama, ali nikad nisam sledila neki režim ishrane. Nikad nisam bolovala ni od kakve bolesti, niti sam ikada bila na operaciji - rekla je Marija.

Iako ima godine koje ima, Moreira koristi Tviter, doduše uz pomoć ćerke, prenosi "Ginisova knjiga".

- Red, mir, dobra povezanost sa porodicom i prijateljima, kontakt sa prirodom, emocionalna stabilnost, puno pozitivnosti i bežanje od toksičnih ljudi - stoji u jednoj njenoj objavi.

(Kurir.rs/BlicŽena)

Bonus video:

03:58

EJDŽIZAM U SRBIJI: Starost se doživljava kao teret, 30 odsto starih se oseća diskriminisano

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track