OTVOREN PRVI LUKSUZNI RESTORAN ZA PSE U ITALIJI: Ljubimci dobijaju mineralnu vodu kao APERITIV, a evo šta se nalazi na meniju!
Foto: Printscreen/Instagram

foto

OTVOREN PRVI LUKSUZNI RESTORAN ZA PSE U ITALIJI: Ljubimci dobijaju mineralnu vodu kao APERITIV, a evo šta se nalazi na meniju!

Žena -

U Rimu je nedavno otvoren luksuzni restoran za pse, čiji vlasnici smatraju da psi moraju da jedu kao i ljudi, prenosi Gardijan.

Na severu Rima, Marko Turano, koji je ranije vodio restoran u rimskoj četvrti Trastevere, odlučio je da spoji svoju strast prema gostoprimstvu sa ljubavlju svoje devojke prema psima. Tako je nastao restoran Fiuto - prvi u Italiji koji služi pse.

- Noemi je veliki ljubitelj pasa i pomislili smo: zašto ne bismo pokušali da spojimo naše dve strasti? Tražili smo savete od stručnjaka, uključujući vlasnike restorana, veterinare i one koji nude ishranu za pse, ništa nismo prepustili slučaju - kaže Turano.

Kuvar Luka Gramatiko stavlja delikatnu mešavinu komada piletine i tikvica sa pire krompirom u elegantne činije. Koristi kalup za formiranje kule od hrane koja je ukrašena sosom od tikvica. Zatim sledi pravljenje keksa u obliku medveda za gosta koji slavi rođendan.

- Prezentacija je veoma važna - naglašava Gramatiko.

Za jednogodišnju labradoricu Elzu, za koju je u restoranskom prostoru pored stola ukrašenog slavljeničkim kapama i balonima, već pripremljen mekani jastuk, sprema se rođendanska večera. Alis Mazeti, koja je spasila Elzu iz kante za otpatke kada je imala samo 10 dana, rekla je da želi da svoj prvi rođendan učini posebnim.

- Elsa je kao ćerka. Ovaj restoran je genijalna ideja. Psi su danas toliko važan deo naših života, pa je važno da imamo ovakva mesta gde možemo da dođemo i podelimo lepe trenutke - smatra Maketi.

Fiuto - italijanska reč koja se uglavnom koristi za opisivanje životinjskog mirisa, Marko Turano i njegova dva poslovna partnera smatrali su je idealnom za ime restorana koji se nalazi u rimskoj četvrti Ponte Milvio.

Kako kaže, od otvaranja su ga preplavile rezervacije za četvoronožne goste, među kojima je i grupa od devet pasa koji su tamo „proslavili” Noć veštica. Meni je pažljivo odabran i uključuje poke bovls sa izborom piletine, drugog mesa, ribe i povrća za početak, nakon čega sledi izbor glavnog jela i deserta. Svaki pas dobija vodu kao aperitiv – mineralnu, naravno, umesto one sa česme.

- Koriste se samo proizvodi vrhunskog kvaliteta. Želimo da budemo sigurni da kada pas jede ovde, jede jednako dobro kao i ljudi - rekao je Turano.

Restoran takođe služi ljude, ali se njihova hrana priprema u potpuno odvojenoj kuhinji. Stolovi za pse i njihove vlasnike odvojeni su od stolova za stalne goste bez kućnih ljubimaca. Vlasništvo pasa u Italiji značajno se povećalo u poslednjih nekoliko godina, delimično podstaknuto pandemijom koronavirusa. Italijani su 2022. godine potrošili 2,7 milijardi evra na hranu za pse i mačke, ali kako je pokazalo ovogodišnje istraživanje, psi su i dalje omiljeni kućni ljubimci.

– Italijani vole pse i ophode se prema njima skoro kao prema detetu, a u nekim slučajevima i bolje nego prema sopstvenom detetu. Oni se smatraju članovima porodice, a ne samo kućnim ljubimcima - kaže Turano.

U restoranu se nalazi štand sa ogledalom za selfije pasa, gde su pozirali gosti za Noć veštica, a zatim se takmičili za najbolji kostim. Pas koji je pobedio dobio je popust na sledeći obrok i ogrlicu. Turano je takođe zakazao takmičenje za psa koji najviše liči na svog vlasnika.

- Neverovatno je koliko pasa liči na svoje vlasnike - objašnjava on.

Kuvar Gramatiko, koji je i trener pasa, osim što priprema hranu, brine i o bezbednosti svih četvoronožnih posetilaca, kako ne bi došlo do sukoba i ometanja ljudskih gostiju. Turano je rekao da do sada nije bilo neprijateljstva, ali da je u stvari ljubav procvetala između nekih pasa.

- Takođe nije bilo pritužbi na uslugu. Šta psi misle o hrani? Niko do sada nije digao nos - zaključuje Gramatiko.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Bonus video:

00:39

KADA DOĐETE U RESTORAN, OBAVEZNO OVO PITAJTE KONOBARA prof. dr Perišić o unosu plastike: Deco, igrajte se sa drvenim igračkama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track