OSTAVILA ŽIVOT U BEČU DA BI RADILA POLJOPRIVREDU U TURSKOM SELU: S mužem napravila CARSTVO, kad se udala OVA STVAR joj bila ČUDNA
Foto: Kurir

GRAD ZAMENILA SELOM

OSTAVILA ŽIVOT U BEČU DA BI RADILA POLJOPRIVREDU U TURSKOM SELU: S mužem napravila CARSTVO, kad se udala OVA STVAR joj bila ČUDNA

Žena -

Imali smo jedinstvenu priliku da posetimo mladi par koji je u malom turskom selu izgradio pravo malo poljoprivredno carstvo, ali i biznis

Gudrun Vagner (40) odlučila je pre 11 godina da ostavi život u Beču i počne da gradi oazu u Turskom selu Haciarslanlar u blizini Edermita sa svojim suprugom Feritom Uzunogluom (38).

Idamera
foto: Kurir

Njih dvoje ne samo da su izgradili porodicu, već i pravo malo poljoprivredno carstvo, te razvili i ozbiljan biznis, od koga sada žive.

Idamera
foto: Kurir

Gudrun i Ferit su studirali poljoprivredu Univerzitetu u Beču, spojila ih je sudbina i na život na selu se lako navikla. Jedino što joj je bilo čudno kad je došla je to što se u turskoj kulturi podrazumeva da pre svakog posla treba popiti čaj natenane, što je Gudrun bilo strano, jer je ona samo želela da radi.

Idamera
foto: Kurir

"Prvo sam htela da idem u Italiju ili Grčku kako bih učila o procesu proizvodnje maslinovog ulja kako ono nastaje od ploda na drvetu, pa do krajnjeg proizvoda. Onda mi je jedan naš prijatelj s fakulteta koji smo zajedno pohađali u Beču rekao da će on ići u Tursku i pitao me da krenem s njim. Pomislila sam - zašto da ne. Tako smo seli na voz iz Beča i 11 godina kasnije to što sam sela u taj voz bila je najbolja odluka."

Idamera
foto: Kurir

Gudrun i Ferit se proizvodnjom bave po principima ekološke i cirkularne poljoprivrede. To bi na jednostavnom primeru izgledalo ovako: tokom berbe maslina, oni svoje krave i ovce hrane lišćem, a potom đubrivo od svojih životinja koriste za gajenje maslina.

Idamera
foto: Kurir

Njihova farma, koju smo imali priliku da posetimo, nalazi se u selu Hacianslar, nedaleko od opštine Edermit u turskoj provinciji Balikesir.

Idamera
foto: Kurir

Ovaj par u okviru svog gazdinstva ima i malu prodavnicu, u kojoj prodaje svoje proizvode, a tu se, osim sira, mogu naći razni začini, čajevi, proizvodi od lavande, kantariona, papričice u tegli...

1 / 5 Foto: Kurir

Gudrun ističe da su ona i njen suprug Ferit takoreći sve od nule stvarali.

"Kad sam došla ovde, sve je izgledalo drugačije, kuća je bila drugačija, nije bilo životinja... Polako smo stvarali zajedno i danas se bavimo poljoprivredom i proizvodimo sir. Proizvodimo i povrće za sopstvene potrebe, ali i za naše takozvane turneje, pošto vršimo edukacije i upoznajemo ljude s tim kako se naše povrće proizvodi", priča Gudrun, koja napominje koliko je njoj i njenom suprugu važno da edukuju ljude o tome koliko je zahtevan, ali i uzbudljiv proces proizvodnje.

1 / 10 Foto: Kurir

"Kad odete u prodavnicu da kupite voće ili povrće, samo uzmete, platite i ne razmišljate, a mi zapravo želimo da upoznamo ljude s tim koliko rada iza toga stoji, a s druge strane i da prenesmo to uzbuđenje i neizvesnost kad zasadite nešto, pa čekate da nikne i da li će nići kako treba. Tako da radimo i konsalting", zaključila je.

(Kurir.rs/ L.S)

Bonus video:

16:58

MAGNET ZA TURISTE! Farma koka nosilja pretvorena u jedinstven objekat! Ovde možete videti eksponate stare ČAK 80 MILIONA GODINA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track