DA LI I VI DRŽITE PLEHOVE I TIGANJE U RERNI? Izvadite ih odmah, to je velika greška! Evo kako to može da ugrozi vaše zdravlje!
Foto: Profimedia

možda niste znali

DA LI I VI DRŽITE PLEHOVE I TIGANJE U RERNI? Izvadite ih odmah, to je velika greška! Evo kako to može da ugrozi vaše zdravlje!

Žena -

Većina ljudi drži posuđe u rerni šporeta, što nije dobra ideja. Naime, ako unutrašnjost rerne napunite loncima i plehovima, rizikujete da oštetite unutrašnjost ovih stvari.

Problem je u tome što su ove stvari obložene materijalima neophodnim za ravnomerno raspoređivanje toplote. Stoga, ako ste izbegli rizik od nepovratnog oštećenja rerne, odmah je oslobodite posuđa koje držite unutra, piše Taste of Home.

žena, jaja, rerna, šporet, Kolači, brašno
foto: Shutterstock

Oštećenje unutrašnjosti rerne takođe predstavlja opasnost po valjanost hrane koju ćete u njoj pripremati. Male čestice ovih materijala, toksične za vaše zdravlje, mogu završiti u hrani tokom pečenja u rerni i mogu se kontaminirati, čineći obrok nejestivim.

Većina vatrostalnih posuda i lonaca ima unutrašnji premaz koji, ako se ošteti, ugrožava bezbednost hrane koja se u njima čuva. Slaganje nekoliko posuda i lonaca jedno u drugo, tako da svi stanu u rernu, može dovesti do ogrebotina na sudovima i oštećenja ovog premaza.

kolači, rerna
foto: Profimedia

Rizici ove pogrešne prakse se povećavaju ako u rernu stavite i pribor kao što su noževi, viljuške...

Poslednji rizik se odnosi na mogućnost da zaboravite na prisustvo posuđa u rerni i da je uključite, možda zagrejte, a da ne uklonite sve unutra.

(Kurir.rs/Većerni.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track