POSNA GIBANICA SA FETA SIROM: Toliko je ukusna da ćete je praviti i posle posta, a pored nje ćete i zaboraviti na mrsnu verziju
Foto: Shutterstock

posna verzija gibanice sa sirom

POSNA GIBANICA SA FETA SIROM: Toliko je ukusna da ćete je praviti i posle posta, a pored nje ćete i zaboraviti na mrsnu verziju

Žena -

Ako se pridržavate Božićnog posta onda vam predlažemo da umesto originalnog recepta isprobate ovaj za posnu gibanicu. Ovo je najčuvenija srpska pita, a posna verzija je jednako ukusna kao i mrsna. Ako ne možete da pronađete posni feta sir, naš predlog je da ga zamenite tofu sirom. Ako volite da jedete pite, onda isprobajte i recept za krompirušu, ali na američki način.

Sastojci:

  • 500 g heljdinih kora
  • 500 g posnog feta sira (može i mladi tofu sir)
  • 150 g posni jogurt
  • 2 kašike ulja
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
Gibanica
foto: Printskrin / You Tube

Za premaz:

  • 200 ml kisele vode
  • 50 ml ulja

Recept za posnu gibanicu sa feta sirom:

U posudi izmrvite feta sir (može i tofu), pa sipajte jogurt, ulje, dodajte sodu bikarbonu. Ako je potrebno posolite i pobiberite. Sve dobro sjedinite. U jednoj posudi pomešajte kiselu vodu i ulje. Tepsiju obložite pek papirom i stavite jednu koru da prekrije dno. Premažite kisleom vodom i uljem, pa stavite još jednu koru na isti način. Opet premažite kiselom vodom i uljem. Premažite nadevom od sira i jogurta, pa poređajte koru, premažite kiselom i uljem, kora, premaz od kisele i ulja, zatim ide nadev. Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a poslednji red treba da bude kora. Poslednju koru dobro poprskajte premazom od kisele vode i ulja. Pecite posnu gibanicu u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)

Bonus video:

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track