RECEPT ZA DOMAĆI PUDING OD CRNE ČOKOLADE: Kad probate ovo više nikada nećete kupiti ovaj dezert! Preukusan je i brzo se sprema
Foto: Shutterstock

prijatno!

RECEPT ZA DOMAĆI PUDING OD CRNE ČOKOLADE: Kad probate ovo više nikada nećete kupiti ovaj dezert! Preukusan je i brzo se sprema

Žena -

Ovo je jedan fantastičan recept za pravi, gusti, domaći puding od tamne čokolade intenzivnog ukusa i divne svilenkaste teksture. Puding se kuva i s čokoladom i s kakaom u prahu pa je stvarno dovoljno čokoladan, a gotov je za samo 25 minuta, a ukoliko vam nije presudno da je hladan, možete i uživati u njemu vrlo brzo. Ipak, po pravilima puding treba da bude hladan, pa računajte na to da bi u frižideru trebalo da odstoji oko sat vremena.

Ovaj puding vrlo lako se priprema uz uputstva, čak i ako niste naročito vešti s kremovima. Malo je toga što može ispasti pogrešno, a možda je najbitnije da ne preskočite 5. korak, odnosno da dopustite pudingu i jajima da se sprijatelje u drugoj posudi kako ne biste dobili – kajganu s čokoladom.

puding
foto: Shutterstock

Odaberite kvalitetnu poluslatku ili gorkastu čokoladu, s udelom kakaoa od 55 do 75%. Ako ne volite „kožicu“ na pudingu, kada stavljate puding na hlađenje, prekrijte ga plastičnom kuhinjskom folijom i dobro je prstima pritisnite uz površinu.

Sastojci

  • 530 ml mleka, podeljeno
  • 100 g šećera, podeljeno
  • prstohvat soli
  • 2 kašike kukuruznog škroba
  • 3 kašike nezaslađenog kakaoa u prahu
  • 1 veliko jaje
  • 2 velika žumanceta
  • 150 g poluslatke ili gorke čokolade, sitno naseckane
  • 2 kašike maslaca, narezanog na komadiće
  • 1 čajna kašičica ekstrakta vanile
  • umućena pavlaka, za posluživanje
puding
foto: Shutterstock

Priprema

  1. U srednje velikom loncu pomešajte većinu mleka (480 ml) s pola šećera i prstohvatom soli. Stalno mešajte i pustite da zavri pa sklonite s vatre.
  2. U činiji mućkalicom izmešajte kukuruzni skrob, kakao u prahu i preostali šećer. Dodajte ostatak mleka i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
  3. Dobijenu smesu umešajte u vruće mleko u loncu, ponovno upalite vatru i, stalno mešajući, pustite da provri.
  4. Smanjite vatru i kuvajte oko dva minuta uz neprestano mešanje dok puding ne postane dovoljno gust da ostaje na zadnjoj strani kašike.
  5. U novoj činiji umutite celo jaje i žumanca. Postepeno mešajte otprilike 1 šolju vrućeg pudinga u jaja, a onda smesu pudinga i jaja izlijte nazad u lonac s pudingom.
  6. Kuvajte puding na umerenoj vatri uz stalno mešanje dok ne zavrije, oko dva minuta.
  7. Procedite puding u posudu otpornu na toplotu.
  8. Dodajte u puding naseckanu čokoladu, maslac i vanilu i mešjte dok se čokolada i maslac ne otope, a sve skupa ne sjedini i puding ne postane gladak, oko 2 minuta.
  9. Izlijte puding u šoljice ili činijice u kojima ćete ga poslužiti i stavite u frižider da se ohladi. Poslužite s mućenom pavlakom.

(Kurir.rs/Zadovoljna/A.G.)

Bonus video:

05:56

ZASLADITE SE SLANINOM! Srbin Vlada napravio slatko od slanine: Za Kurir TV otkrio NAJČUDNIJI RECEPT za koji ste IKADA ČULI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track