POJAVA MODRICA BEZ RAZLOGA MOŽE BITI ZNAK BOLESTI: Ponekad su bezopasne, ali doktor otkriva kad obavezno treba da potražite pomoć
Foto: Shutterstock

EVO ŠTA TREBA DA ZNATE

POJAVA MODRICA BEZ RAZLOGA MOŽE BITI ZNAK BOLESTI: Ponekad su bezopasne, ali doktor otkriva kad obavezno treba da potražite pomoć

Žena -

Modrice nastaju kada se povrede krvni sudovi ispod kože, najčešćem udarcem. Međutim, kod nekih osoba se mogu javiti i bez povreda, najčešće na nogama, rukama i stomaku. Koji su najčešći razlozi za to, objasnio je doktor Kori Fišer, sa američke klinike „Klivlend“.

Posledica nekih lekova

Kada često pijete brufen ili aspirin koji razređuju krv, mogu se javiti modrice. Izazivaju ih i lekovi za razređivanje krvi i lečenje srčane aritmije. Neki antidepresivi deluju na trombocite koji su važni za zgrušavanje krvi. Kortikosteroidi kojima se leče kožna oboljenja mogu istanjiti kožu i učiniti je podložnijom pojavi modrica.

rak, modrice
foto: Profimedia

Preterujete s vitaminima

Nije bez razloga navedeno na svim pakovanjima dodataka ishrani da se pre njihovog uzimanja treba posavetovati sa lekarom. Tablete koje sadrže beli luk, đumbir, ginko, ženšen, omega 3 kiseline i vitamin E mogu da izazovu pojavu modrica po telu, jer utiču na trombocite i zgrušavanje krvi.

Više ih je u kasnijim godinama

Posle 60. godine modrice nastaju lakše, jer koža s godinama postaje sve tanja, a krvni sudovi su osetljiviji. Osim toga, ispod kože tada ima manje masnoće i kolagena koji štite krvne sudove od oštećenja.

Modrice
foto: Profimedia

Kada se treba javiti lekaru?

U slučaju da vam se često pojavljuju modrice bez razloga, obavezno se javite lekaru. Iako većina modrica nije opasna, neke mogu biti posledica oboljenja krvi. Ako ne prođu posle tri nedelje, javljaju se na istim mestima, imate povišenu temperaturu, noću se znojite, oteknu vam limfni čvorovi – obavezno idite kod lekara, savetuje dr Fišer.

(Kurir.rs/Najžena/A.G.)

Bonus video:

05:41

KAD SAM POSTAO DOKTOR, TO JE BILA KNJIŠKA BOLEST Urolog Milošević: Ako se ne leči na vreme, dolazi se do FATALNOG STADIJUMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track