IMALA SAM VENČANJE OD 50.000 € I TO MI JE UNIŠTILO ŽIVOT: Mislila sam da će posle svadbe sve proći, ali postalo je JOŠ GORE
Foto: Shutterstock

život nije bajka

IMALA SAM VENČANJE OD 50.000 € I TO MI JE UNIŠTILO ŽIVOT: Mislila sam da će posle svadbe sve proći, ali postalo je JOŠ GORE

Žena -

Jedna je Britanka je otkrila da je bila pod ogromnim stresom dok je planirala svoje venčanje, ta da se osećala „slomljeno” i „pregoreno” nekoliko meseci. Lusinda Rouz, dečja psihološkinja iz Češira u Engleskoj, rekla je za SWNS da je bila uzbuđena zbog planiranja venčanja do najsitnijih detalja sa sadašnjim suprugom Ijanom Braunom, ali venčanje joj je „uzelo život" od sekunde kad su zakazali događaj.

Braun (43) je Rouz zaprosio januaru 2023, 16 meseci nakon što su počeli da se zabavljaju, te su zakazali datum venčanja za septembar.

„Platili smo veliki avans, stoga je bilo puno pritiska da sve obavimo kako treba. Bio je to veliki mentalni i finansijski teret koji se samo nagomilavao”, objasnila je Rouz (39).

Plan se oteo kontroli

Prema prvobitnom planu, hteli su da pozovu 50 gostiju i potroše oko 17.000 evra, ali njihova lista gostiju brzo je porasla na 120 ljudi, te se, shodno tome, njihov budžet povećao na oko 47.000 evra. Rouz se tokom planiranja malo zanela, pa su uložili novac i u vatromet, gudački kvartet, konje i kočiju i kombi sladoleda.

Kako su troškovi nastavljali da rastu, Rouz je prihvatila nekoliko stvari koje je mogla sama da napravi s ciljem da uštedi novac. Sastavljala je kesice s konfetama i pretakala limončelo u mini bočice za svoje goste. Nije mnogo prošlo pre nego što je proces planiranja potpuno porazio mladu.

„Mesecima pre venčanja, bila sam tako uvučena u rad, pripremanje, traženje i kupovanje stvari za venčanje da sam jedva spavala i jedva viđala Ijana”, prisetila se.

Venčanje
foto: Shutterstock

Osim što joj je stres pokvario uživanje u njenom danu venčanja, uticao je i mesecima kasnije na nju.

Osećala sam strah od venčanja, a tog dana sam se teško fokusirala. Mesecima nakon venčanja moje sećanje na taj dan potpuno je nestalo... Bilo me sramota jer sam se tako osećala", priznala je.

Imala je traumu

Iako je venčanje prošlo savršeno, Rouz je rekla da dugo vremena nije mogla da priča o tom danu koji je trebao da bude srećan. Osim toga, najbolji deo venčanja bio joj je da pokupi hranu iz McDonald‘s-a na putu kući.

mlada, poklon, venčanje
foto: Shutterstock

„Venčanje je uništilo moj život na tri meseca. Imala sam nešto kao posttraumatski stresni poremećaj, traumu. Naravno da to nije ništa u poređenju s traumama veterana rata, ali bila sam kao zombi, konstantno u suzama”, objasnila je.

„To je društveno uslovljeno. Kao žene smo učene da želimo da taj dan bude savršen, ali na kraju dana, život nije Dizni film”, objasnila je, pa dodala kako je doslovno „pregorela.” Očekivala je olakšanje kada se venčanje završi, ali njena iscrpljenost je ostala i počela je krivica.

„Tad nisam mogla da dočekam da se venčanje završi, a kada se završilo, bila sam preumorna za bilo šta. S emocionalne strane takođe, mislila sam ‘Zašto se ne osećam kao drugi?‘ i krivica me mučila zbog količine novca koju smo potrošili”, objasnila je.

venčanje, venčanica, mladenci, svadba
foto: Shutterstock

Kad je pokušala da poveri Braunu oko osećanja, shvatila je da nije mogla da „verbalizuje zašto je slomljena i osećala se krivom zbog toga.”

Drugi su se osećali kao ona

Ipak, kad je podelila svoje iskustvo na internetu, shvatila je da nije jedina i da su se i drugi osećali „izgorelo” nakon venčanja.

Nada se da će njena priča pomoći drugim mladama i mladoženjama kako bi izbegli pritisak da moraju da isplaniraju „savršen” dan venčanja.

„Posebno kao žene, toliko smo uslovljene da mislimo da će naše venčanje biti najbolji dan u životu. Tako je usamljeno i izolovano kad se ne osećaš kako ljudi to očekuju od tebe. Osećam se toliko bolje nakon što sam saznala da su i drugi prošli kroz slično iskustvo – ljudima treba da budu otvoreniji o tome”, zaključila je.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr/ L. S)

Bonus video:

01:47

SVIRAO SAM SRPSKE PESME NA SVADBI NORVEŠKE PRINCEZE Jovan Pavlović u Pulsu Srbije otkrio kako je izgledalo KRALJEVSKO VENČANJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track