Klasične princes krofne svi volimo, ali sa dodatkom hrskavog keksa dobijaju sasvim novu dimenziju – postaju prefinjen, neverovatno ukusan kremasti desert, kaže Lidija Đurić, autorka gastro-bloga @moje_djakonije.

Ove preukusne „choux au craquelin“ Francuzi prosto obožavaju, a sad i vi možete lako da napravite hrskave princes krofne!

profimedia0351493956.jpg
Profimedia 

Recept za hrskave princes krofne

ZA KAPICE OD TESTA:

  • maslac 50 g
  • šećer 50 g
  • brašno 50 g

ZA TESTO:

  • voda 70 ml
  • maslac 50 g
  • glatko brašno 60 g
  • jaja 2
  • so prstohvat

ZA FIL:

  • mleko 500 ml
  • šećer 125 g
  • 1 vanilin šećer
  • žumance 3
  • puding u prahu sa ukusom vanile 40 g
  • gustin 30 g
  • maslac 65 g

Kako pripremiti:

Za kapice od testa umutite šećer i maslac sobne temperature, dodajte brašno i umesite glatko testo. Pospite ga brašnom i razvucite na debljinu od 2 mm. Vadite krugove prečnika 5 cm i ređajte ih na tacnu obloženu pek-papirom. Potom ih stavite u zamrzivač, a rernu zagrejte na 180 °C. Za testo sipajte u šerpicu vodu, dodajte iseckan maslac, prstohvat soli i ostavite da provri. Kad provri, dodajte brašno, mešajte dva-tri minuta dok ne dobijete kompaktnu smesu. Skinite sa ringle i prohladite. Dodajte jedno jaje, umutite mikserom, zatim drugo, pa takođe umutite. Napunite smesom dresir-kesu, pa na pleh obložen pek-papirom istisnite testo veličine šljive, prečnika oko 3 cm. Po njima naslažite kapice od hrskavog testa. Ubacite u zagrejanu rernu i pecite 30 minuta. Nemojte da otvarate rernu dok se peku.

Za fil stavite 400 mleka sa vanilom i šećerom da provri na srednjoj temperaturi. U drugoj posudi sjedinite žumanca, puding, gustin, 100 ml mleka i umutite tako da nema grudvica. Kad mleko provri, malo sipajte u ovu smesu, izmešajte, zatim sve vratite u provrelo mleko i kuvajte dok se ne zgusne mešajući sve vreme da ne zagori. U vrelo dodajte maslac i sjedinite. Prekrijte prianjajućom folijom, potpuno ohladite i pre punjenja umutite mikserom. Kada se testo potpuno ohladi, napravite nožićem rupicu na donjoj strani i punite ih filom. Fil možete obogatiti čokoladom, pistaćima, voćem... Gotove pospite šećerom u prahu.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)

Bonus video:

02:55
ZAMALO NISAM UMRO NA SCENI! IZGUBIO SAM 9 KILA ZA 15 DANA Lečić otkrio NEOBIČAN RECEPT monaha iz Hilandara kojim leče ČAK I RAK! Izvor: kurir televizija