MESEC DANA NISAM JELA BELI HLEB: Zbog jedne promene sam otišla kod lekara, a evo kakve PROMENE su se desile mom telu
Foto: Shutterstock

PODELILA ISKUSTVO

MESEC DANA NISAM JELA BELI HLEB: Zbog jedne promene sam otišla kod lekara, a evo kakve PROMENE su se desile mom telu

Žena -

U susret letu, dobra je odluka iz ishrane izbaciti beli hleb i belo brašno generalno. Za samo mesec dana moguće je primetiti brojne benefite. Jedna žena je otkrila kako se osećala kad je prestala da jede hleb na mesec dana. Ovo su njeni utisci.

1. Stalno se osećala gladnom

Prvih sedam dana nije mogla da se najede, konstantno je osećala glad. Htela je da jede hleb, kolače i kiflice, stoga je pekare morala da zaobiđe u velikom luku. Doručak je bio kritičan, jer je ujutro često jela sendviče.

Testo
foto: Shutterstock

Umesto da ode u pekaru i kupi nešto za doručak, kod kuće je napravila kašu ili nešto slično što će je držati sitom satima. Ali nakon par dana, organizam joj se navikao, iako je krize osećala i nakon mesec dana od izbacivanja hleba.

2. Smršala je 5 kilograma

Jedino što je promenila u ishrani je to što je izbacila hleb. Sve ostalo je ostalo isto. Ishrana joj je relativno zdrava, pekare su jedini "greh".

- Nastavila sam da vežbam kao i pre, da jedem domaća kuvana jela za ručak, ali samo bez hleba. Nakon mesec dana sam vidno smršala, a vaga je pokazala 5 kg manje - navela je.

višak kilograma, gojaznost, naduvenost tokom ciklusa, naduvenost, mršavljenje
foto: Shutterstock

3. Osećala je grčeve u nogama

Čim je iz ishrane izbacila ugljene hidrate, počela je da oseća grčeve u nogama, što nikad pre nije osetila. Noću nije mogla da spava i nakon što se savetovala s lekarom, predložio joj je da u ishranu vrati ugljene hidrate – sve osim hleba.

Nakon toga su grčevi postepeno prestali. Hleb je bogat elektrolitima, a kada telo ne dobije dovoljno ovih esencijalnih hranljivih materija, to može da dovede do grčeva mišića.

4. Osećala se umorno

To je onaj osećaj kad krenete na dijetu pa telo ne može da shvati zašto sada nema ono na šta je naviklo pa se buni velikim umorom i jakim glavoboljama. To je ono što joj je najviše smetalo tokom odbacivanja hleba.

umor
foto: Shutterstock

5. Stalno joj se jelo nešto slatko

Bila je odlučna da neće odustati, ali telo joj je žudelo za slatkišima. Lekar joj je objasnio da njeno telo traži energiju na koju je naviklo.

Kada se osećamo umorno i iscrpljeno, prirodno posežemo za hranom koja nam može brzo dati energiju, kao što su slatkiši i zaslađena pića. Iako umereno jedenje hleba neće dovesti do toga da dobijete višak kilograma, jedenje kolačića i čokolade kad god se osećate iscrpljeno svakako može.

dijeta, slatko, slatkiši
foto: Profimedia

Stoga je odlučila da nakon mesec dana u ishranu vrati hleb, ali integralni, od celog zrna. Ovako spremljen (domaći) hleb sada joj traje i po nedelju dana, jer joj je dovoljna jedna kriška ovog hleba na dan.

Recept za domaći integralni hleb

Sastojci:

  • 500 g integralnog pšeničnog brašna (može pirovog)
  • 3 kašičice kukuruznog brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 2-3 kašičice maslinovog ulja
  • 2 kašičice lanenog semena
  • 2 kašičice suncokretovog semena
  • 2 kašičice bundevinog semena
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • oko 400 ml tople vode
Hleb, Zdrava Ishrana, žitarice
foto: Shutterstock

Priprema:

Rastopiti kvasac u malo tople vode sa kašičicom šećera. Pomešati integralno i kukuruzno brašno i semenke pa dodati nadošli kvasac. Uz postepeno dodavanje vode, zamesiti glatko testo. Premazati s malo maslinovog ulja i ostaviti da naraste.

Zatim premesiti i opet ostaviti da naraste. Posuti mešavinom semenki i peći oko 40 minuta na 200 stepeni.

(Kurir.rs/ Atma.hr/ L. S)

Bonus video:

00:29

Konstrakta mesi hleb

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track