EVO ŠTA DEVOJKE TREBA DA URADE UOČI VELIKOG ČETVRTKA: Veruje se da će sanjati momka za kojeg će se UDATI, a ovo nalažu običaji
Foto: Profimedia

verovanja i običaji

EVO ŠTA DEVOJKE TREBA DA URADE UOČI VELIKOG ČETVRTKA: Veruje se da će sanjati momka za kojeg će se UDATI, a ovo nalažu običaji

Žena -

Pravoslavni vernici sutra obeležavaju Veliki četvrtak kao znak sećanja na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika. Ovo je jedan od najznačajnijih dana u toku Velike nedelje kada je ustanovljena Sveta tajna pričešća, najsvetija tajna evharistije.

Za Veliki četvrtak u narodu postoje razna verovanja i običaji, a jedan je posebno vezan samo za devojke.

Veliki četvrtak
foto: TV Hram Printscreen

Naime, devojke veče uoči Velikog četvrtka pod jastuk treba da stave ogledalo, češalj, peškir. Pre nego što legnu da spavaju, treba da izgovore: "Koji je moj suđenik neka dođe noćas da se obriše peškirom, češljem da se očešlja, ogledalom da se ogleda".

Kosa, češalj, Češljanje
foto: Profimedia

Verovalo se da će se devojka udati za momka kog te noći sanja. Devojke su da bi saznale gde će se udati, u selu ili u nekom drugom mestu, u bašti sejale bosiljak uoči Velikog četvrtka i sutradan proveravale to mesto.

san, uspavljivanje, zdrav san, nesanica
foto: Shutterstock

Verovalo se da ako je na poravnatoj zemlji u bašti otisak kopita, onda će se udati van sela, a ako su videle otisak šape ili ljudskog stopala, to im je bio znak da će se udati u selu.

U nekim selima u Šajkašu na Veliki četvrtak devojke su pre zalaska sunca drmale rodnu voćku ili drvo zovu tri puta i potom osluškivale koje će ime prvo čuti: ako su čule muško ime, verovale su da će se udati te godine.

( Kurir.rs / Blic žena / T.B. )

Bonus video:

00:53

SVEŠTENIK RAZREŠIO DILEMU DA LI JE PRAVILNO REĆI USKRS ILI VASKRS: Jaja imaju posebnu simboliku, ona ustvari PREDSTAVLJAJU JEDNO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track