Recept za slane kiflice od kukuruznog brašna: Ovo neopisivo meko pecivo možete napuniti filom po želji, za tren oka nestaće sa tanjira
Kiflice su mnogima odličan izbor i za užinu
Kiflice su mnogima prvi izbor kada je reč o slanom predjelu, ali su odlične i za užinu. Spremaju se na razne načine, a mnogi će se oduševiti kada probaju ove od kukuruznog brašna.
Sastojci:
- 450 g namenskog brašna
- 150 g krupnije mlevenog kukuruznog brašna
- 10 g suvog kvasca
- 1 i po kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 60 g otopljenog putera
- 1 jaje
- 250 do 300 ml toplog mleka ili mlaćenice
Sastojci za punjenje:
- viršlice
- krem sir
- feta sir
I još:
- 1 umućeno jaje sa malo mleka ili vode za premazivanje testa
- semenke po izboru
Priprema:
Prosejati brašno, dodati so, šećer, kukuruzno brašno, suvi kvasac, izmešati sve zajedno. Mleko ili mlaćenicu zagrejati da bude toplo ali ne i vruće i sipati u brašno, dodati jedno jaje, koje ste prethodno blago umutili viljuškom, kao i otopljen i prohlađen puter.
Zamesiti testo i dobro ga izraditi, dodajući brašno po potrebi, tako da bude glatko i ne lepi se za ruke. Oblikovati umešene testo u kuglu, premazati sa malo ulja i vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. Pleh prekriti pek papirom i ređati kifle sa malim razmakom. Pokriti i ostaviti da se testo podigne još jednom.
Kifle će toliko narasti da će biti slepljene jedna pored druge, ako ne volite da su vam takve, onda pripremite dva pleha. Narasle kifle premažite umućenim jajetom sa nekoliko kapi vode ili mleka, pospite semenkama po izboru i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C bez ventilatora oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumene. Ispečene kifle treba prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade. Poslužiti tople sa jogurtom ili kefirom.
Odlične su i sledećeg dana, samo se moraju kratko zagrejati.
(Kurir.rs/pomoravka/lepaisrećna/J.M.)
Bonus video:
PREDSEDNIK VUČIĆ: SAD uvode sankcije NIS, razgovaraćemo i sa Rusima i sa Amerikancima! Studentima su ispunjeni svi zahtevi! Stanovi za mlade od 20 do 35 godina