Recept za pravu srpsku pogaču: Mirisna, ukusna i mekana kao duša!
Pogača je mekana, vazdušasta i sočna, a slojevi testa koji se prepliću stvaraju prelep efekat, što ovu pogaču čini ne samo ukusnom, već i vizualno atraktivnom. Priprema pogače je jednostavna, ali zahteva malo strpljenja, jer je potrebno da se testo lepo podigne i da se sve lepo ispeče.
Sastojci:
500 g brašna
250 ml mleka
1 kvasac (suv ili svež)
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
50 ml ulja
1 jaje (za premazivanje)
100 g margarina ili maslaca (po želji)
Priprema:
Priprema kvasca
U manjim količinama mleka (oko 50 ml) dodajte šećer i kvasac. Ostavite ovu mešavinu na stranu 5-10 minuta kako bi kvasac počeo da reaguje, odnosno da se aktivira. Ovaj proces je važan, jer omogućava testu da naraste i postane vazdušasto.
Priprema testa
U velikoj posudi pomešajte brašno i so, jer so pomaže u jačanju testa, a brašno je osnovna komponenta koja daje strukturu. Zatim, dodajte aktivirani kvasac, preostalo mleko i ulje. Sve ove sastojke pomešajte rukama dok ne počnu da se spajaju.
Počnite da mesite testo postepeno dodajući brašno dok ne dobijete glatko, mekano i elastično testo. Testo ne sme biti previše lepljivo, ali ni previše suvo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna dok mesite. Kada je testo spremno, pokrijte posudu sa čistom kuhinjskom krpom i stavite je na toplo mesto da odstoji oko 1 sat. Tokom ovog vremena, testo će narasti i udvostručiti svoju veličinu.
Oblikovanje pogače
Kada je testo naraslo, na pobrašnjenoj površini podelite ga na nekoliko jednakih delova. Svaki deo razvaljajte u krug debljine od oko 1 cm. Slažite ove krugove jedan na drugi, pritiskujući svaki sloj lagano kako bi se povezali. Ovaj postupak stvara slojeve koji pogači daju lepu teksturu kada se ispeče. Po želji, možete svaki lopticu testa saviti u obliku spirale, jer to daje još lepši izgled pogači kada je isečete. Kada ste složili sve delove, stavite pogaču u prethodno podmazan pleh. Neka odstoji još 10-15 minuta pre nego što je stavite u pećnicu.
Pečenje
Pre nego što stavite pogaču u pećnicu, premažite je umućenim jajetom kako bi dobila prelep sjaj i zlatnu boju. Jaje ne samo da doprinosi lepoti, već i teksturi pogače. Pogaču stavite u prethodno ugrejanu pećnicu na 180°C. Pecite je oko 30-40 minuta, ili dok ne postane lepe zlatno-smeđe boje. Vreme pečenja može da varira u zavisnosti od pećnice, pa je najbolje pratiti pogaču i proveriti je čačkalicom.
Završni detalj
Kada je pogača pečena, izvadite je iz pećnice i, dok je još topla, možete je premazati sa malo maslaca ili margarina za dodatnu sočnost i bogatstvo ukusa. Ostavite da se malo ohladi pre nego što je isečete, ali ako možete da izdržite, nemojte čekati predugo jer pogača je najbolja dok je još topla!
Posluživanje
Srpska pogača je sjajna kao prilog uz razna jela. Možete je poslužiti sa domaćim sirom, kajmakom, ajvarom, suvim mesom, ili jednostavno kao dodatak uz supu. Takođe, savršena je za uživanje uz kafu ili čaj, kao brzi obrok ili užina tokom dana. Mekana, mirisna i sočna, srpska pogača je jednostavno neodoljiva.
(Kurir.rs/Srbija Danas)
VIDEO: Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea: