Slušaj vest

Industrijski kečap, majonez i senf često sadrže veštačke dodatke, konzervansei prekomerne količine šećera ili soli. Ako želite zdravije i ukusnije verzije ovih popularnih sosova, priprema kod kuće je pravo rešenje.

Ne samo da ćete imati kontrolu nad sastojcima, već ćete i uživati u bogatijem, prirodnijem ukusu. Evo kako možete jednostavno napraviti domaći kečap, majonez i senf bez štetnih aditiva.

Domaći kečap - bez veštačkih zaslađivača

Kečap iz prodavnice obično sadrži puno šećera i kukuruznog sirupa. Ovaj recept nudi prirodniju alternativu.

domaci-kecap-kecap-receprt.jpg
Domaći kečap Foto: Shutter

Sastojci:

1 kg svežeg paradajza (ili 500 g pelata)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike jabukovog sirćeta
2 kašike meda ili javorovog sirupa
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
½ kašičice cimeta (opciono, za bogatiji ukus)
½ kašičice dimljene paprike (opciono)

Priprema:

1. Paradajz iseckajte i stavite u šerpu. Dodajte naseckan crni i beli luk. Kuvajte na srednjoj vatri dok paradajz ne omekša i pusti sok (20-30 minuta). Dodajte sirće, med, so, biber i začine po želji. Kuvajte još 10 minuta.
2. Smesu izblendirajte i propasirajte kroz cediljku za finu teksturu. Kuvajte još 10 minuta dok ne dobijete željenu gustinu.
3. Sipajte u sterilne tegle ili flaše i čuvajte u frižideru do dve nedelje. 

Domaći majonez - kremast i bez konzervansa
Većina kupovnih majoneza sadrži veštačke stabilizatore i rafinisana ulja. Ovaj recept je brz, jednostavan i mnogo zdraviji.

domaci-majonez.jpg
Domaći majonez Foto: Shutterstock

Sastojci:

1 sveže jaje (sobne temperature)
1 kašičica senfa
1 kašika limunovog soka ili sirćeta
200 ml hladno ceđenog maslinovog ili suncokretovog ulja
So i biber po ukusu

Priprema:

1. U usku posudu (najbolje čašu od štapnog miksera) dodajte jaje, senf, limunov sok i prstohvat soli. Štapni mikser postavite na dno posude i uključite ga. Dok miksate, postepeno dodajte ulje u tankom mlazu. Kada majonez postane gust i kremast, dodajte so i biber po ukusu.
2. Čuvajte u zatvorenoj tegli u frižideru do pet dana.

Domaći senf - ljutkasti klasik bez veštačkih dodataka
Ako volite intenzivan ukus senfa, domaća verzija će vas oduševiti. Priprema traje nekoliko minuta, a senf možete čuvati nedeljama.

senf-3.jpg
Domaći senf Foto: Profimedia

Sastojci:

100 g semenki gorušice (žute ili crne)
100 ml jabukovog sirćeta
50 ml vode
1 kašika meda ili javorovog sirupa
1 kašičica soli
½ kašičice kurkume (za boju i dodatni ukus)

Priprema:

1. Semenke gorušice potopite u sirće i vodu i ostavite da odstoje 24 sata. Nakon toga, smesu izblendirajte dok ne dobijete željenu teksturu (možete ostaviti krupnije delove za rustičan izgled). Dodajte med, so i kurkumu, pa dobro promešajte.
2. Sipajte u sterilne tegle i čuvajte u frižideru do mesec dana.

(Kurir.rs/24sedam.rs)

 VIDEO: Napravite sos od pršute: 

Sos od pršute možete napraviti da začinite ovo jelo, a da li znate kako? Takmičari "Komšiluka" obavili zadatak uz savete vrsnog kuvara Raše Vlačića! Izvor: Kurir televizija