Zaboravite na kupovne soseve: Napravite sami domaći kečap, majonez i senf
Industrijski kečap, majonez i senf često sadrže veštačke dodatke, konzervansei prekomerne količine šećera ili soli. Ako želite zdravije i ukusnije verzije ovih popularnih sosova, priprema kod kuće je pravo rešenje.
Ne samo da ćete imati kontrolu nad sastojcima, već ćete i uživati u bogatijem, prirodnijem ukusu. Evo kako možete jednostavno napraviti domaći kečap, majonez i senf bez štetnih aditiva.
Domaći kečap - bez veštačkih zaslađivača
Kečap iz prodavnice obično sadrži puno šećera i kukuruznog sirupa. Ovaj recept nudi prirodniju alternativu.
Sastojci:
1 kg svežeg paradajza (ili 500 g pelata)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike jabukovog sirćeta
2 kašike meda ili javorovog sirupa
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
½ kašičice cimeta (opciono, za bogatiji ukus)
½ kašičice dimljene paprike (opciono)
Priprema:
1. Paradajz iseckajte i stavite u šerpu. Dodajte naseckan crni i beli luk. Kuvajte na srednjoj vatri dok paradajz ne omekša i pusti sok (20-30 minuta). Dodajte sirće, med, so, biber i začine po želji. Kuvajte još 10 minuta.
2. Smesu izblendirajte i propasirajte kroz cediljku za finu teksturu. Kuvajte još 10 minuta dok ne dobijete željenu gustinu.
3. Sipajte u sterilne tegle ili flaše i čuvajte u frižideru do dve nedelje.
Domaći majonez - kremast i bez konzervansa
Većina kupovnih majoneza sadrži veštačke stabilizatore i rafinisana ulja. Ovaj recept je brz, jednostavan i mnogo zdraviji.
Sastojci:
1 sveže jaje (sobne temperature)
1 kašičica senfa
1 kašika limunovog soka ili sirćeta
200 ml hladno ceđenog maslinovog ili suncokretovog ulja
So i biber po ukusu
Priprema:
1. U usku posudu (najbolje čašu od štapnog miksera) dodajte jaje, senf, limunov sok i prstohvat soli. Štapni mikser postavite na dno posude i uključite ga. Dok miksate, postepeno dodajte ulje u tankom mlazu. Kada majonez postane gust i kremast, dodajte so i biber po ukusu.
2. Čuvajte u zatvorenoj tegli u frižideru do pet dana.
Domaći senf - ljutkasti klasik bez veštačkih dodataka
Ako volite intenzivan ukus senfa, domaća verzija će vas oduševiti. Priprema traje nekoliko minuta, a senf možete čuvati nedeljama.
Sastojci:
100 g semenki gorušice (žute ili crne)
100 ml jabukovog sirćeta
50 ml vode
1 kašika meda ili javorovog sirupa
1 kašičica soli
½ kašičice kurkume (za boju i dodatni ukus)
Priprema:
1. Semenke gorušice potopite u sirće i vodu i ostavite da odstoje 24 sata. Nakon toga, smesu izblendirajte dok ne dobijete željenu teksturu (možete ostaviti krupnije delove za rustičan izgled). Dodajte med, so i kurkumu, pa dobro promešajte.
2. Sipajte u sterilne tegle i čuvajte u frižideru do mesec dana.
(Kurir.rs/24sedam.rs)
VIDEO: Napravite sos od pršute:
