Slušaj vest

Posna manastirska pita je jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Njen ukus prosto osvaja na prvi zalogaj, a toliko je lepa da sigurno nećete pojesti samo jedno parče.

Idealna je za dane posta, a iskusne domaćice je uvek prave kada žele da oduševe ukućane ili goste.

Testo za pitu:
600 g brašna

15-20 g kvasca

profimedia0506157630.jpg
Kvasac Foto: Profimedia

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

350 ml vode

Sastojci za fil:
300 g sočiva

200 g praziluka

1 glavica crnog luka

400 g šampinjona

so

biber

začinska crvena paprika

149153895-445661963145015-5856397514929841808-n.jpg
Manastirska pita Foto: Printskrin Facebook

Način pripreme:
1. U posudu stavite litar i po vode, a potom dodajte 300 g opranog i očišćenog sočiva i kašičicu soli, te ostaviti da se skuva.

2. Propržite praziluk i jednu glavicu crnog luka u tiganju sa malo vode, a zatim dodajte iseckane pečurke. Nakon što ispari sav višak vode, dodajte proceđeno, i u hladnoj vodi oprano, skuvano skočivo. Vrstu i količinu začina dodajte po svom ukusu – so, biber, začinska crvena paprika i sl. Nakon što se sve lepo ukrčka, ostaviti da se dobijena smesa prohladi, a za to vreme pripremite testo.

3. Sipajte u činiju brašno i napravite u sredini udubljenje, te u njega dodajte kvasac i malo vode i jednu kašičicu šećera. Razbijte rukom kvasac i dodajte kašičicu soli. Zatim sipajte oko 300 ml vode i umesite testo na pobrašnjenoj površini. Zamešeno testo podelite na 10 do 12 manjih loptica.

4. Loptice lepo oblikujte, pospite malo brašnom i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Nakon toga od svake jufke se pravi kora koja se cela filuje. A kako se slaže ova prelepa manastirska pita, koja se peće oko 35 minuta na 200 °C.

(Kurir.rs/Alo.rs)

 VIDEO: Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima: 

Recept za gustu čorbu sa šargarepom i rezancima Izvor: Instagram/corbatariflerii