Recept za najzdraviju zapršku: Umesto brašna dodajte ovu namirnicu i jelo će se brže zgusnuti!
Crveno sočivo je najbolja zamena za nezdravo prženo brašno, a pored mnogih zdravstvenih benefita lako je za varenje i sadrži samo 330 kalorija u 100 grama i približno 24 grama proteina biljnog porekla.
Nije potrebno da se namače satima pre termičke obrade, kao što je slučaj sa leblebijem ili graškom, a za kuvanje je potrebno samo 15-ak minuta.
Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi da uklonite nečistoće i dodajte ga u supu, pasulj ili neki drugi sos 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja. Tokom termičke obrade, sočivo će kao sunđer upiti dobar deo tečnosti, raspasti se i tako zgusnuti jelo koje pripremate.
Međutim, ako zaprška posle kuvanja nema kremastu teksturu slobodno sve prespite u blender na par sekundi.
Koliko sočiva je potrebno za pripremu zaprške?
Koristite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 mililitara vode. Količina sočiva će varirati u zavisnosti koliko želite da bude gusto. Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osetiti u hrani.
(Kurir.rs/Informer)
VIDEO: Supa od sočiva: