Slušaj vest

Posni gulaš postao je već pri prvom zalogaju brojnim ljudima jedno od omiljenih jela, zato ga obavezno isprobajte.

Posni gulaš od sočiva

Sastojci:
200 g zelenog ili crvenog sočiva
1 crni luk
2 šargarepe
1 paprika
2 čena belog luka
200 ml paradajz pelata
500 ml povrtnog bujona
1 kašika aleve paprike
1 kašika mlevenog kima
So, biber, lovorov list

shutterstock_2493873559.jpg
Gulaš os sočiva Foto: Shutterstock

Priprema:
1. U šerpi propržiti luk i beli luk na suvom tiganju uz dodavanje malo vode. Dodati seckanu šargarepu i papriku, dinstati par minuta. Ubaciti sočivo i promešati.

2. Dodati paradajz pelat, bujon, začine i kuvati na srednjoj vatri 30-40 minuta dok se sočivo ne skuva. Po potrebi dodati još vode i začiniti po ukusu.

3. Služiti toplo uz integralni hleb.

Posni gulaš od pečuraka

Sastojci:
500 g šampinjona ili vrganja
1 veći crni luk
2 šargarepe
2 krompira
2 čena belog luka
1 kašika brašna
1 kašika aleve paprike
200 ml paradajz soka
500 ml vode ili povrtnog bujona
So, biber, lovorov list

profimedia-0882819538.jpg
Posni gulaš od pečuraka Foto: Branislav Kapetanovic / Panthermedia / Profimedia



Priprema:
1. U dubljem loncu na suvom tiganju propržiti sitno seckan luk uz stalno mešanje dok ne postane staklast. Dodati šargarepu i krompir iseckane na kockice i nastaviti s dinstanjem uz dodavanje malo vode. Ubaciti pečurke isečene na listiće i seckani beli luk. Dinstati dok pečurke ne puste vodu.

2. Posuti brašnom i alevom paprikom, promešati, a zatim sipati paradajz sok i bujon. Dodati lovorov list, so i biber. Kuvati na tihoj vatri 30-40 minuta uz povremeno mešanje.

3. Služiti toplo uz posni hleb ili palentu.

Posni gulaš od pasulja i povrća

Sastojci:
200 g pasulja (beli ili crveni)
1 crni luk
1 šargarepa
1 krompir
1 paprika
2 čena belog luka
200 ml paradajz soka
500 ml vode ili povrtnog bujona
1 kašika aleve paprike
1 kašičica origana
So, biber, lovorov list

pasulj-jaja2.jpg
Posni gulaš od pasulja Foto: Printscreen/Youtube

Priprema:
1. Pasulj potopiti u vodu preko noći, a zatim ga skuvati do pola. U šerpi propržiti luk i beli luk na suvom tiganju uz malo vode. Dodati seckanu šargarepu, krompir i papriku. Dinstati nekoliko minuta. Ubaciti pasulj, paradajz sok, bujon i začine.

2. Kuvati na tihoj vatri oko 30-40 minuta dok pasulj ne omekša.

3. Po potrebi dodati još začina i servirati uz hleb ili pirinač.

(Kurir.rs/Informer)

 VIDEO: Napravite kremasti sutlijaš bez kravljeg mleka: 

Kako da napravite kremast sutlijaš bez kravljeg mleka Izvor: TikTok/thecollegechefs