Slušaj vest

Ako povrće kupuješ na pijaci, a piletinu kod lokalnog mesara, zašto bi u domaću supu stavljala industrijske rezance iz prodavnice? Sigurno si bar jednom probala prave domaće rezance i znaš da je razlika ogromna – u ukusu, teksturi i mirisu.

Možda si razmišljala o kupovini mašine za pravljenje rezanaca, ali za ovaj recept ti nije potrebna. Donosimo ti jednostavan i proveren način kako da napraviš savršene domaće rezance bez posebnih alata. Supa će biti bolja od bakine, jer recept garantuje uspeh.

Sastojci za domaće rezance za supu

Domaća supa je nezaobilazna tokom ručka profimedia-0535825304.jpg
Domaća supa je nezaobilazna tokom ručka Foto: Weyo / Alamy / Profimedia

Za ovu domaću čaroliju potrebno ti je samo četiri sastojka, koje verovatno već imaš kod kuće:

  • 2 jajeta
  • 250 g glatkog brašna
  • 2 kašike mleka
  • 1 kašičica soli

Priprema domaćih rezanaca – korak po korak

profimedia0462065109.jpg
testo se priprema lagano Foto: Profimedia

  1. U veću činiju stavi jaja, brašno, mleko i so.
  2. Rukama (ili mikserom s nastavkom za testo) umesi glatko testo. Mesi 8 do 10 minuta dok ne postane elastično i bez grudvica.
  3. Ostavite testo da odmori 5 do 10 minuta na sobnoj temperaturi, nepokriveno.
  4. Pobrašni radnu površinu, pa oklagijom razvuci testo na debljinu od oko pola centimetra. Tokom razvlačenja, povremeno okreći testo.
  5. Seckaj testo na tanke trake uz pomoć noža ili rezača za picu, u željenoj širini.
  6. Rezance odmah skuvaj u ključaloj vodi ili direktno u supi – kuvaće se 3 do 5 minuta, u zavisnosti od debljine.
  7. Probaj jedan rezanac – treba da bude mekan, ali da pruži blagi otpor pod zubima.

Savet više

profimedia-0571529647.jpg
Deca neće odoleti supi Foto: Aleksei Ivanov / Panthermedia / Profimedia

Rezance možeš i osušiti za kasniju upotrebu – ostavi ih na čistoj krpi nekoliko sati, pa ih čuvaj u platnenoj kesi ili staklenoj tegli.

A kako se priprema prava domaća supa pogledajte OVDE:

 Bonus video: Supa za mršavljenje

Supa za mršavljenje Izvor: TikTok/lexbabbcpt