Slušaj vest

Krem od limuna (Lemon Posset) je klasičan britanski desertkoji očarava svilenkastom teksturom i intenzivnim ukusom limuna, a njegova jednostavna priprema čini ga savršenim izborom za brzu, ali elegantnu poslasticu.

Ne zahteva želatin niti komplikovane tehnike, a rezultat je božanstveno lagana i osvežavajuća krema koja se topi u ustima.

Za razliku od kompleksnih musova ili želiranih krema, ovaj osvežavajući dezert zahteva samo tri osnovna sastojka i minimalno vremena provedenog u kuhinji.

Magija se dešava hlađenjem, kada limunska kiselina prirodno zgusne slatku pavlaku, stvarajući delikatnu, topivu poslasticu koja je idealna za tople letnje dane ili kao lagana završnica obilnog obroka.

profimedia-0991259907.jpg
Mus od limuna Foto: Teresa Conde / Alamy / Profimedia

Sastojci:
400 ml punomasne slatke pavlake za kuvanje ili šlaga (min. 30% mlečne masti)
120 g šećera
Sok od 3 veća limuna 
Narendana korica od 1 limuna 

Za serviranje (opciono):
Sveže bobičasto voće (maline, borovnice, kupine)
Keksići od putera (shortbread) ili tanki hrskavi keksići

Priprema
Zagrejte pavlaku i šećer: U šerpu sa debljim dnom sipajte slatku pavlaku i šećer. Stavite na srednju vatru. Lagano mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi.

Ne dozvolite da provri snažno, već samo da se lagano zagreje do ivice ključanja. Čim primetite da se formiraju mehurići po ivicama i da se para diže, skinite sa vatre.

Bitno je da se smesa dobro zagreje kako bi se šećer otopio i smanjila tečnost, što pomaže želiranju.

Dodajte limunov sok i koricu: U vrelu mešavinu pavlake i šećera polako sipajte sveže ceđeni limunov sok, neprestano muteći žicom.

Dodajte i narendanu limunovu koricu, ako koristite. Nastavite da mešate oko 1-2 minuta. Primetićete da se smesa malo zgusnula.

Limunska kiselina reaguje sa mlečnim proteinima u pavlaci i prirodno je zgusne, bez potrebe za želatinom.

profimedia-1002316155.jpg
Mus od limuna Foto: Atlas Studio / Alamy / Profimedia

Procenite i sipajte: Smese će izgledati pomalo retko, ali ne brinite - zgusnuće se hlađenjem. Možete je procediti kroz sitnu cediljku ako želite savršeno glatku teksturu bez grudvica korice (ili ako vam je slučajno upala neka koštica), ali to nije obavezno.

Ohladite: Rasporedite smesu u 4 manje čaše, šoljice ili činije za dezert. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u frižider. Hladite najmanje 3 sata, ali je najbolje da odstoji preko noći, da se posset potpuno stegne i razvije pun ukus.

Saveti za serviranje
Ovaj krem je predivan sam po sebi, ali mu sveže, blago kisele maline ili borovnice dodaju boju i osvežavajući kontrast.

Poslužite ga uz hrskave puter keksiće (shortbread) ili tanke biskvit kekse. Njihova tekstura se savršeno dopunjuje sa svilenkastom teksturom posseta.

Ukrasite ga sa još malo narendane korice limuna ili tankim listićima mente za vizuelni utisak.

(Kurir.rs/Informer)

 VIDEO: Tiramusu sa limunom: 

Osvežavajući tirmaisu sa limunom  Izvor: Instgram/iupilon