Slušaj vest

Nutritivna vrednosti korisnost hrane procenjuju u kontekstu celokupne ishrane i potreba organizma. Međutim, jedno istraživanje objavljeno 2014. godine u naučnom časopisu Preventing Chronic Disease koje je sproveo Centers for Disease Control and Prevention (CDC) u SAD-u, pokušalo je da klasifikuje „najzdravije“ namirnice na osnovu gustine hranljivih materija – količine esencijalnih nutrijenata u odnosu na kalorije.

Vodena kres salata, odnosno potočarka proglašena je za najzdraviju namirnicu na osnovu indeksa hranljivosti od 100/100. Prema istraživanju, ona:

- Ima veoma malo kalorija
- Bogata jevitaminima A, C, K i mineralima poput kalcijuma i gvožđa
- Sadrži brojne antioksidanse
- Pomaže zdravlju srca, krvnih sudova i kostiju

Ostale visoko rangirane „super“ namirnice po istom istraživanju (ocenom od 0 do 100)

blitva-shutterstock-697911460.jpg
Blitva Foto: Shutterstock

  • Potočarka100
  • Blitva 89.27
  • Cvekla (zeleni deo) 87.08
  • Spanać 86.43
  • Rukola 65.49
  • Zelena salata romana 63.48

Iako je potočarka zvanično dobila najvišu ocenu po hranljivoj vrednosti, uravnotežena ishrana uključuje širok spektar namirnica – voće, povrće, orašaste plodove, integralne žitarice, mahunarke, ribe i maslinovo ulje – a ne samo jednu „superhranu“.

(Kurir.rs/Nova.rs)

 VIDEO: Slaganje salate kao u restoranima: 

Slaganje salate kao u restoranima Izvor: TikTok/inspo_by_rio_