Slušaj vest

Prema pisanim podacima, palačinke su prvi koristili stari Grci. Služene su u pauzama pozorišnih predstava kao neka vrsta užine. Preliv je bio od meda i sve je bilo posuto susamom. Oko pozorišta uvek se nalazio štand na kom bi se pekle ove palačinke. Gledaoci bi kupovali i jeli ovu poslasticu tokom pauza između činova. Rimljani su preuzeli recept i nazvali ih prostim imenom "alita dolcia" (nešto slatko).

profimedia0396539068.jpg
Preliv je bio od meda i sve je bilo posuto susamom Foto: Profimedia

Potrebni sastojci:

  • 100 g mekog brašna
  • 8 kašičica meda
  • 1 kašicica susama
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 200 ml vode
profimedia0336324200.jpg
Rimljani su preuzeli recept i nazvali ih prostim imenom "alita dolcia" (nešto slatko). Foto: Profimedia

Priprema:

Brašno sipajte u jednu posudu, postepeno ulivajte vodu i varjačom mešajte da se ne rastvore grudvice. Dodajte, takođe postepeno, polovinu meda (4 kašičice). Kada zagrijete tiganj, ubacite semenke susama i pržite dok ne dobiju lepu žutu boju. Prebacite ih u posudicu. Isti tiganj zagrejte uljem, ulijte jednu četvrtinu smese tako da se oblikuje u okruglu palačinku. Pecite palačinku i s druge strane dok ne požuti. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu. Ovo je dovoljno za 4 palačinke. Pečene palačinke premažite preostalim medom, pospite susamom i poslužite.

Bonus video: Recept za palačinke od sira i krompira

Recept za palačinke od sira i krompira Izvor: instagram recipeincaption