NEOBIČNO ISTRAŽIVANJE ŠOKIRALO REZULTATIMA: Tražite muža sa što manjim testisima, jer će biti BOLJI OTAC! Kakav ste vi tata?

Nesvakidašnje otkriće američkih naučnika

NEOBIČNO ISTRAŽIVANJE ŠOKIRALO REZULTATIMA: Tražite muža sa što manjim testisima, jer će biti BOLJI OTAC! Kakav ste vi tata?

Žena -

Već je bilo poznato da nivo testosterona kod muškarca utiče na veću angažovanost s decom, ali veličina testisa ne utiče znatno na proizvodnju testosterona

ATLANTA - Svašta otkriju ovi naučnici.Muškarci s manjim testisima imaju veće šanse da aktivno budu uključeni u brigu o svom detetu, tvrde antropolozi s univerziteta Emori.

otac, tata
foto: Profimedia

Dok su gledali slike svoje dece, kod muškaraca s testisima manje zapremine aktivirali su se delovi mozga zaslužni za pružanje nege, pokazalo je istraživanje. Cilj istraživanja bio je da se utvrdi fiziološka veza između oca i njegove uključenosti u život deteta.

Otac, sin
foto: Profimedia

Dobijeni rezultati su prvi dokaz koji pokazuje da postoji direktan uticaj ljudske anatomije i funkcionisanja mozga na to koliko će se neko zalagati kao roditelj.Već je bilo poznato da nivo testosterona kod muškarca utiče na veću angažovanost s decom, ali veličina testisa ne utiče znatno na proizvodnju testosterona.

tata, ćerka, plaža
foto: Profimedia

- Prethodne studije pokazale su da deca o kojoj su očevi više brinuli, imaju bolji socijalni, psihološki i obrazovni status - kaže Džejms Riling, jedan od vodećih antropologa u ovom istraživanju.

(Kurir.rs / M. J.)

Bonus video:

00:48

Voditeljka Sceniranja Ljiljana Stanišić letuje u Istanbulu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track