A šta kad ih zaboli glava?
Foto: Shutterstock

Velike brige roditelja

A šta kad ih zaboli glava?

Život -
Dr Goran Vukomanović, pedijatar, za Dr Kurir objašnjava koji su najčešći uzroci ovog problema kod dece i kako ih se mame i tate mogu rešiti bez teškoća

Mališan vam se požalio na jak bol u glavi, a vi ne znate kako da mu pomognete. Čini vam se da bi bilo koji lek delovao previše agresivno. Međutim, dete postaje sve nervoznije, plače, a počinje i da se žali na bol u grlu i uvetu. Ne treba da paničite, ali ipak se što pre obratite dežurnom pedijatru. Isto tako, u kućnoj apoteci sigurno imate nešto što vašem najmilijem može veoma brzo i lako da pomogne. Dr Kurir je istraživao koji su najčešći bolovi kod dece u predelu glave, čime oni mogu da budu izazvani i na koji način ih treba tretirati.Dr Goran Vukomanović, pedijatar sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, istakao je da je kod dece najneprijatniji bol u uhu, koji uvek nastupa iznenada.- Uvo je puno nervnih završetaka koji prenose bol, a naročito srednje uvo s receptorima koji imaju jedini zadatak da „hvataju“ bolni nadražaj. Zapaljenje uva je tipičan uzrok bola, ali često se kod dece koja imaju akutni bol bez visoke temperature radi o prolaznom zapušenju Eustahijeve tube - kanalčića koji spaja srednje uvo i mesto na kojem nos prelazi u grlo. Ova tuba se zapuši kad je nos zapušen, pa tečnost iz šupljine srednjeg uva ne može da izađe. Zarobljeni sekret tada pritiska receptore za bol - objasnio je pedijatar.Prema njegovim rečima, čest izazivač bola kod mališana može da bude i gušobolja.- Tu postoje dve varijante - ili je početak bakterijske infekcije, ili je u pitanju virus. Roditelji često odmah posegnu za antibiotikom, što je pogrešno. Nije svaki bol u grlu angina, a naročito ako nema visoke temperature. Daleko su češći virusi koji „grickaju“ grlo i prave veoma bolno zapaljenje. Ima ih mnogo krajem jeseni i tokom zime, a prenose se prljavim rukama, ali i direktnim kontaktom - naglasio je dr Vukomanović i dodao da je kod predškolske dece virusna upala grla odgovorna za više od 95 odsto gušobolja koje prate crveno grlo.- Tada detetu obavezno treba dati neki lek protiv bolova, poput ibuprofena. Pored analgetskog efekta, on ima i antiinflamatorno odnosno antizapaljensko dejstvo, koje smanjuje otok upaljenog tkiva. Inače, glavobolje može izazvati i zapaljenje sinusa, a mogu nastati i takozvane tenzione glavobolje uzrokovane zatezanjem vratnih mišića, pogotovo kad deca više sati provedu za stolom, ispred kompjuterskog monitora ili uz televizor. Zatim, uzročnik je malokrvnost, kao i psihogene odnosno emotivne glavobolje kod dece koja koriste „glavobolju“ u stresnim, frustrirajućim situacijama - naglasio je dr Vukomanović.

Foto: Dr Kurir
Foto: Dr Kurir

Otklonite mališanima bolDr Goran Vukomanović istakao je da je kod dece veliki broj glavobolja pratilac neke bolesti. Za to postoji analgetici - lekovi koji ublažavaju bolove, a koji su prilagođeni uzrastu mališana.- Ibuprofen je lek prvog izbora za ublažavanje glavobolja kod dece. Brojna istraživanja su potvrdila njegovu efikasnost, pa ne treba da čudi da je to lek koji preporučuju najveća udruženja specijalista. Kod bolova u zglobovima i mišićima često se postavlja pitanje da li ih treba lečiti analgeticima. Odgovor je: apsolutno da! Neophodno je ublažiti bol, ali i zapaljenje (inflamaciju), koje uvek prati povrede. Tu je ibuprofen lek izbora zato što deluje i na bol i na zapaljenje, deluje brzo, a efekat traje do osam sati - objasnio je dr Vukomanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track