ISTRČALA 366 MARATONA ZA 365 DANA: Boluje od multiple skleroze, ali ne odustaje

Od čoveka do heroja

ISTRČALA 366 MARATONA ZA 365 DANA: Boluje od multiple skleroze, ali ne odustaje

Život -
Hrabroj Dankinji Aneti Fredskov (41), majci dvoje dece, pre tri godine je dijagnostikovana multipla skleroza, bolest koja napada nervni sistem, ali se ona bori sa svojom bolešću trčanjem

Hrabroj Dankinji Aneti Fredskov (41), majci dvoje dece, pre tri godine je dijagnostikovana multipla skleroza, bolest koja napada nervni sistem, ali se ona bori sa svojom bolešću tako što je istrčala 366 maratona za 365 dana.

Neustrašiva Aneta je postala junakinja serije "Od čoveka do heroja", a njen resept za borbu sa teškom bolešću mnogima zvuči neverovatno.

"Čudesno je jer sad znam da imam dijagnozu, ali isto tako znam da se osećam zdravo, ali i da jesam zdrava. Više nisam bolesna. Moji mišići i kosti su jači, a moje telo je pronašlo ravnotežu i kondiciju - kazala je ona.

Bolest koja je dijagnostikovana hrabroj Dankinji manifestuje se u nekoliko oblika koji se razlikuju prema ozbiljnosti. Kao i 85 posto obolelih od te bolesti, Aneti se simptomi pojavljuju, a zatim delomično ili potpuno nestaju. Ona je patila od ukočenosti leve strane tela, vrtoglavica i hroničnog umora.

"Ponekad je bilo užasno teško. Nisam mogla da radim, bila sam užasno umorna, mislila sam da ću sediti u kolicima. Ali, bilo je i dana kada je sve bilo OK. Mogla sam da se nosim sa tim. Šest meseci sam živela kroz uspone i padove", kazala je Fredskov.

"Tada sam se pribrala i odlučila da neću sažaljevati sebe, već da ću nešto preduzeti. Izlaz sam pronašla u trčanju. Jako puno trčanja", priseća se sudbonosne odluke.

Ona je počela da se bavi trčanjem pre šest godina, tako da joj sport nije bio nepoznat. Ali, čak se i najveći sportisti užasavaju pomisli da trče 42 kilometra svakoga dana.

http://www.youtube.com/watch?v=mjcpZsf19zc

"Nakon prvog istrčanog maratona sela sam sa suprugom u auto i pomislila: - Zar ne bi li bilo sjajno kad bih mogla da trčim maraton svakog dana u godini?!, muž mi je odgovorio: - Ako neko to može, onda si to ti", ispričala je Dankinja.

Fredskov je beležila poduhvate na svojoj internet stranici, a od spiska maratona čak se i oči umore. Sve maratone je istračala u Danskoj, većinu oko grada Nestveda.

Anitu čekaju novi izazovi, Dankinja je odlučila da istrči8 5 maratona za samo 48 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track