Najnovije vesti

NOVA NADA: Breskvama protiv raka dojke!

Istraživanje

NOVA NADA: Breskvama protiv raka dojke!

Život
14:56h
Važno je da se pojede ceo plod, a ne samo sok, jer konzumacija soka od breskve neće dati isti rezultat.

LONDON - Jedenjem samo tri breskv dnevno može da pomogne u borbi protiv raka dojke, tvrdi najnovije istraživanje. Američki naučnici su do ovog značajnog otkrića došli na osnovu testiranja sprovedenim na miševima.

"Ćelije agresivnog raka dojke implementirali smo miševima pod kožu, a zatim ih tretirali ekstraktima breskve", rekao je dr Luis Kisneros Zevalos, koji je sprovodio projekat.

On je dodao da je tim uočio pozitivan efekat posle samo nekoliko sedmica, što znači da su breskve "ubile" metastaze i zaustavile bolest. Naučnicu su, takođe, izračunali upotrijebljene doze na miševima i primenili ih na ljude, posle čega su došli do zaključka da bi konzumacija dve do tri breskve dnevno imala isti efekat i kod žena.

U zapadnim zemljama rak dojke je najčešća vrsta raka kod žena, a najnoviji podaci pokazuju da je samo u Americi prošle godine obolelo oko 232.000 žena.

"Važnost tog otkrića je značajna jer pokazuje kakav efekat na borbu protiv te smrtonosne bolesti imaju prirodni spojevi, u ovom slučaju fenolni spojevi u breskvi", rekao je Kisneros Zevalos, koji ističe da je važno da se pojede ceo plod, a ne samo sok, jer konzumacija soka od breskve neće dati isti rezultat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track