Ljutnja oštećuje jetru, žalost pluća, briga slezinu, a strepnja i strah bubrege
Foto: Marina Lopičić

Kineska medicina

Ljutnja oštećuje jetru, žalost pluća, briga slezinu, a strepnja i strah bubrege

Život -
Dugo godina radim tretmane tradicionalnim kineskim tehnikama. I, imala sam mnogo uspeha. Želja mi je da čitaoce upoznam sa nekim kineskim metodama lečenja koje u svojoj praksi primjenjujem već godinama, otkiva Vesna Bebek

Vesna Bebek, sarajevski maser-terapeut i tui-na terapeut-maser iznosi svoja dugogodišnja iskustva u lečenju kineskom tradicionalnom medicinom

"Dugo godina radim tretmane tradicionalnim kineskim tehnikama. I, imala sam mnogo uspeha. Želja mi je da čitaoce upoznam sa nekim kineskim metodama lečenja koje u svojoj praksi primjenjujem već godinama".

Terapijski efekt ove metode su jačanje cirkulacije krvi, otklanjanje zastoja u krvnim sudovima, relaksiranje mišića i tetiva, čišćenje kanala za normalan tok vitalne energije, grejanje kanala, oslobađanje od grča i bola, omekšavanje tetiva uz korigovanje deformiteta i blažih dislokacija kod povrede kostiju i zglobova

Dovedite energiju u ravnotežu

Naime, drevni kineski lekari su verovali da ljutnja oštećuje jetru, radost srce, žalost i melanholija pluća, briga slezinu, a strepnja i strah bubrege. Ljutnja izaziva podizanje energije, radost izaziva lagano podizanje energije, žalost ga drastično troši, strah ga smanjuje, strepnja ga remeti, a briga ga stagnira. Stoga, najbitnije od svega je stvaranje ravnoteže u telu.Postavlja se pitanje kako?!Ying i Yang su dva aspekta vitalne (Qi) energije. Energija je jedna ali ima dva pola. Deluju kao dve suprotne sile. Ying i Yang mogu se uporediti s pozitivnim i negativnim elektricitetom ili energijom magneta – severni i južni pol. Ništa ne može postojati samo. Bez dana nema noći, a bez noći nema dana. Poremećaj ravnoteže Yana i Yinga znači bolest. Yin je sve ono što je tamno, čvrsto, donje, zbijeno i unutrašnje, dok je Yang ono što je svetlo, šuplje, gornje, razređeno i spoljašnje. Ovo dvoje u organizmu mora biti ravnopravno.

TUI-NA KINESKA MASAŽA ima dugu istoriju od oko 2.700 godina pre nove ere. Po arheološkim istraživanjima – mlađe kameno doba. Tui-na je poseban oblik kineske medicinske terapije. Trenutno u Kini ima 25 fakulteta tradicionalne kineske medicine. U svakom od njih postoje odeljenja za Tui-nu. Primenjuje se da izbalansira energiju, da je dovede u ravnotežu za dobro zdravlje, kao i za prevenciju bolesti. Tui-na tehnika se sastoji od preko 40 različitih pokreta masaže i akupresure.TERAPIJSKI EFEKT OVE METODE: Pojačava cirkulaciju krvi, otklanja zastoje u krvnim sudovima, relaksira mišiće i tetive, čisti kanale za normalan tok vitalne energije, greje kanale, oslobađa od grča i boli, omekšavanje tetiva uz korigovanje deformiteta i blažih dislokacija kod povrede kostiju i zglobova.TRETMANI UOBIČAJENIH BOLESTI: Ukočen vrat, cervikalna (vratna) spondiloza, iščašenje ramena, spondiloza lumbalne kičme, poremećaj lumbalnih pršljenova, hronično uganuće lumbalnog mišića, iščašenje ručnog zgloba, pareza facijalis, išijas, astma, glavobolja, neuroza, stres depresija i nesanica.

Osim Tui-na metode, kinezi koriste još neke metode za dovođenje energije u ravnotežu. Pa tako:

AKUPRESURA je tradicionalna kineska metoda lečenja raznih oboljenja pritiskom palca na akupunkturnu tačku. Pre 3.500 godina p.n.e. kineski lekari su stavljali prste i laktove na akupunkturne tačke i tako lečili pacijente. Upotrebljava se jagodica palca i vrši pritisak 2-3 minute. Za poboljšanje stanja potrebno je uraditi 10 tretmana. Akupresura može biti delotvorna kod niza zdravstvenih problema: posle moždanog udara, mučnina, migrena itd. Otpušta napetost u vlaknima mišića koristeći fokusirani pritisak i puštajući ga, tako da krv navre natrag u tkivo. Akupresura takođe oslobađa blokiranu energiju koja se nalazi u tim tačkama što vraća dobro sveukupno zdravstveno stanje.

AKUPUNKTURA je izrazito stara metoda lečenja. Smatra se da je nastala pre 3.000 - 5.000 godina. Akupunktura se u Kini održala od drevnih vremena i na njenom prostoru najviše napredovala. Pored Kine, istraživanja su lečenje akupunkturom otkrila i u dolini Inda u Indiji tokom kamenog doba, u Južnoj Africi, među Eskimima i u Brazilu. Akupunktura je spoljašnje lečenje unutrašnjih bolesti. Lečenje se vrši ubadanjem akupunkturnih igala u razne, prethodno utvrđene tačke na telu. Akupunktura je filozofski prisutup ljudskom telu i duhu, to je način lečenja bez lekova. Ustanovljeno je da je delotvorna i kod rehabilitacije nakon moždanog udara. Preporučuje se kao način lečenja zavisnosti o drogama.

Akupresura i akupunktura baziraju se na teoriji o tokovima životne energije (či) koji se granaju kroz organizam. Više istraživanja je pokazalo da oba ova tretmana mogu da stimulišu lučenje hormona endorfina, koji umanjuje stres, bol i mučninu.

MOKSIBUSTIJA - Osim ubadanja igala, osobe koje vrše akupunkturu mogu lečiti moksibustijom. Dovodi se toplina iznad igle za akupunkturu smotuljkom zapaljene trave divljeg pelina koji tinja. Listovi su smotani u obliku cigarete kuba.

Za lečenje astme, bronhitisa, probavnih smetnji

VENTUZE su stare metode tradicionalne kineske medicine. Ista se metoda koristi u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Na početku su kineski lekari upotrebljavali šuplje životinjske rogove. Danas se upotrebljavaju čaše od debljeg stakla, iako bambus, željezo i keramika su u nekim zemljama još u upotrebi. Prednost debljih staklenih čaša je u tome što ne pucaju tako lako kao keramika, a zbog prozirnosti lekar kroz čašu lako može videti kožu pacijenta i procijeniti trenutno delovanje terapije.

Staklene čaše se zagrevaju koristeći zapaljenu kuglicu pamuka umočenu u alkohol, koja se zatim stavlja u čašu i uklanja kisik stvarajući vakuum. Lekar brzo okreće čašu i priljubi je na određeno područje tela, pa čaša povuče kožu i učvrsti se na telu.

Na ovaj način otvaraju se pore, šire krvne žile, prokrvljuje tretirano područje, razbijaju zastoji u cirkulaciji, uspostavlja narušeni qi (či) i izbacuju toksini. Nakon terapije na mestima gde su bile čaše ostanu tamni pečati, koji nestanu nakon nekoliko dana. Ventuze se koriste za lečenje astme, bronhitisa, ublažavanje boli, probavnih smetnji, smanjenje otoka. Ova metoda nije preporučljiva kod visokih temperatura i upaljene kože.

PET ELEMENATA (vatra, metal, drvo, zemlja i voda

Kinezi su podelili svet u pet elemenata. Po svojoj prirodi sve na zemlji pripada jednoj od tih pet kategorija. Tradicionalna kineska medicina je zasnovana na univerzalnoj filozofiji Yina i Yanga. Svaki organ u telu pripada jednom od ovih elemenata. Srce pripada vatri, tanko crevo, perikard i trodelni grejač, drvetu, jetra i žučni mehur pripadaju zemlji, slezina i stomak, vodi, bubrezi i mokraćni mehur, pluća i debelo crevo pripadaju metalu.(aura.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track