OVO VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT: Srpska kompanija napravila mobilnu aplikaciju za otkrivanje melanoma!
Foto: Youtube

12. maj, Evropski dan melanoma

OVO VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT: Srpska kompanija napravila mobilnu aplikaciju za otkrivanje melanoma!

Život -
Svako može sam da slika mladež i da, kroz Teleskin digitalnu platformu, snimak pošalje lekaru specijalisti, rekao je dr Jadran Bandić

Za jednu od većih inovacija u oblasti ranog otkrivanja raka kože zaslužna je beogradska kompanija Teleskin čiji tim, nakon velikih pohvala svetskih stručnjaka i međunarodnih nagrada, u Danskoj radi na razvoju aplikacije koja omogućava da se melanom prepozna u fazi kad je potpuno izlečiv.

Povodom Evropskog dana melanoma 12. maja, u Teleskinu podsećaju da njihova mobilna aplikacija “SkinScan” korisnicima nudi brz i jednostavan način da dobiju mišljenje lekara o sumnjivom mladežu ili nekoj drugoj promeni na koži, pre nego što oni postanu problem.

"Svako može sam da slika mladež i da, kroz Teleskin digitalnu platformu, snimak pošalje lekaru specijalisti, koji će stručno da proceni da li je postoje rizične promene", rekao je dr Jadran Bandić, rukovodilac multidisciplinarnog tima.

Podsećajući da je melanom, u odnosu na ostale vrste karcinoma, mnogo lakše uočiti, on je dodao da zdravstvo nema kapacitet da odgovori na potrebe svih zainteresovanih koji žele lekarski pregled zbog promena na mladežima.

Najnovije svetske statistike su pokazale da je kod žena u životnoj dobi od 25 do 29 godina melanom bolest sa najvećom smrtnošću od svih karcinoma, a u periodu od 30 do 34 godine je na drugom mestu, iako je rano otkrivena bolest u velikom broju slučajeva izlečiva.

Dr Bandić je upozorio da rak kože ima jedan od najbržih porasta učestalosti u svetu. Prema broju novootkrivenih slučajeva prednjače Australija i Novi Zeland, a slede evropske zemlje Švajcarska i Danska.

Teleskin je u Danskoj prošlog meseca osvojio najveću preduzetničku nagradu u Evropi od 250.000 evra, na takmičenju "Next Step Challenge”, za aplikaciju koja je ocenjena kao jedinstvena biznis ideja koja kombinuje medicinsko znanje i digitalnu tehnologiju, a u toj zemlji je u februaru otvorio i ćerku firmu.

"Domaćini u Danskoj su pokazali veliko interesovanje za naš rad, a jedan od razloga je i to što su suočeni sa rastućim brojem obolelih od raka kože", objasnio je tehnički direktor kompanije Željko Ratkaj i dodao da je ta zemlja idealna za primenu njihovih ideja i zbog toga što je prva u Evropi uvela informatiku u zdravstveni sistem.

"U narednih šest meseci nas čeka organizovanje kliničke studije kojom bismo nezavisno proverili naš koncept, kao i dobijanje CE znaka za pristup tržištu Evropske unije", rekao je Tanjugu medicinski direktor u Teleskinu dr Aleksandar Lazarov.

Teleskin je za Vindouz Foun aplikaciju SkinScan prošle godine dobio glavnu godišnju nagradu na svetskom takmičenju Majkrosofta, u kategoriji najveće inovacije u zdravstvu. Kompanija je pokrenuta u okviru Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je ušao u Tempus projekat u oblasti biomedicinskog inženjerstva i tako ostvario saradnju sa nekoliko evropskih univerziteta.

Rukovodilac naučne međunarodne saradnje Teleskina Aleksandra Dragičević istakla je da su, zahvaljujući tom projektu, kolege sa univerziteta u Birmingemu i Sorboni pokazale intersovanje za njihov pristup ranoj dijagnostici melanoma i ponudile saradnju na zajedničkom razvoju projekta.

http://www.youtube.com/watch?v=xyOdAJnIPqA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track