Petak veče - najkritičnije vreme za one koji su na dijeti

Naučite kako da odolite iskušenjima

Petak veče - najkritičnije vreme za one koji su na dijeti

Život -
Istražibaje je pokazalo da je petak u 8 sati uveče najgori period, i da tada većina žena podleže iskušenjima

Večernji sati krajem radne nedelje su se pokazali kao najgori za dame koje se trude da vode računa o ishrani. Istražibaje je pokazalo da je petak u 8 sati uveče najgori period, i da tada većina žena podleže iskušenjima. Moguće da, zbog ubrzanog načina života, smatramo da zaslužujemo poslasticu kao nagradu što smo izgurali kroz celu nedelju, ali ova navika škodi lepoj liniji.

Gotovo trećina Britanki je konstantno na nekoj dijeti, a petkom u osam sati uveče se čitavih 22 posto žena bori samo sa sobom, ne bi li ostale na dijeti. Na drugom mestu se našla subota, pa je vikend definitivno minsko polje za one koji pokušavaju da smršaju.

Utorak se pokazao kao najbolji dan, jer je svega dva posto ispitanica reklo da tim danom ima poriv da prekrši dijetu, a sreda i četvrtak nose nešto veći rizik.

Trećina žena (32%) priznaje da gubi u bitci, jer svake nedelje imaju tri ili više "loših" dana za dijetu, a za to krive vikende, kada se uglavnom jede brza i kalorična hrana.

U začaranom krugu "loši dani" u dijeti dovode do toga da žene imaju sve manju motivaciju (ovo kaže 35% dama) a trećina žena priznaje da su zbog toga u lošem mentalnom stanju, kao i da se zbog toga češće svađaju sa prijateljima i porodicom.

Dijetetičar Helen Bond kaže da bez konstantnog vođenja računa, dijeta nema svrhe.

"Ako ste proveri pet radnih dana "čuvajući se" 500 kalorija dnevno, to znači da ste uneli 2500 kalorija manje. A ako u petak uveče i u subotu pojedete dodatnih 2000 kalorija, naravno da nećete izgubiti kilograme", objašnjava ona.

KAKO DA ZAOBIĐETE VIKEND ISKUŠENJA

Ako sebi stvorite previše pritiska, to može da bude loše i za dijetu, ali i za vaše mentalno zdravlje. Zato pogledajte nekoliko saveta koji će vam pomoći da izbegnete vikend iskušenja bez previše truda i razmišljanja o dijeti.

1) Napravite listu zdravih namirnica u kojima uživate, kupite ih, a onda unapred napravite obroke od njih. Tako ćete imati spremljenu zdravu hranu čitavog vikenda, i nećete imati potrebu da se okrećete nezdravoj brzoj hrani.

2) Pronađite podršku. Možete da počnete da vežbate ili šetate sa prijateljem, jer je tako veća verovatnoća da ćete se toga pridržavati i tokom vikenda. Pritom ćete se i osećati kao da ste se zabavili sa društvom.

3) Merite se svakog ponedeljka. Ako vam je cilj da ponedeljkom ujutru imate nešto manje kilograma, to će vam biti dobar podsticaj da vodite računa o ishrani tokom vikenda.

4) Hidrirajte se. Ako tokom radne nedelje imate naviku da pijete dosta čajeva, kafe i vode, može da se desi da vikendom dehidrirate. A ljudi često žeđ brkaju sa glađu, tako da dolazi do nepotrebnog prejedanja. Pijte dovoljno vode, i uvek držite flašicu pored sebe. Ako želite nešto što će vas malo više osvežiti, voda sa limunom je idealno rešenje.

5) Vodite računa o nedeljnom ručku. Ako se pridržavate tradicije da nedeljom ručate sa porodicom, taj ručak se verovatno sastoji od mesa, krompira i raznih đakonija. Naravno da ne treba da odustanete od ove lepe tradicije, ali vodite računa da meso ne bude previše masno, i da prelivi ne budu prepuni majoneza. Male promene mogu da imaju veliki efekat.

(Žena.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track