OBRATITE PAŽNJU: 3 sata pred TV rizik od rane smrti!
Foto: Shutterstock

Istraživanje

OBRATITE PAŽNJU: 3 sata pred TV rizik od rane smrti!

Život -
Tokom osam godina, 97 ispitanika je umrlo, 19 od srčanih bolesti, 46 od raka i 32 od drugih uzroka, a oni koji su svaki dan gledali TV najmanje tri sata imali su dvostruko veći rizik od prerane smrti

VAŠINGTON - Sedanje pred televizorom je opasno za zdravlje i povezuje se s dijabetesom i bolestima srca, utvrdila je osmogodišnja studija španskog Univerziteta Navara.

Naučnici su proučavali 13.284 zdravih ispitanika prosečne starosti od 37 godina i količinu vremena koju su provodili pred malim ekranima, kompjuterom i za volanom.

Tokom osam godina, 97 ispitanika je umrlo, 19 od srčanih bolesti, 46 od raka i 32 od drugih uzroka, a oni koji su svaki dan gledali TV najmanje tri sata imali su dvostruko veći rizik od prerane smrti nego oni koji su bili pred TV sat vremena.

"Sedelački način života posebno je opasan za odrasle, a posebnu pretnju predstavlja TV, zbog čega bi odrasli trebali da smanje vreme koje provode pred malim ekranima i pojačaju fizičke aktivnosti", poručio je vođa istraživanja dr Miguel Martinez Gonzalez.

Ranije studije su potvrdile da ljudi koji svakodnevno sede po nekoliko sati imaju veći rizik od povišenog holesterola, šećera u krvi i debljanja. Sedacioni način života, takođe, se povezuje sa srčanim bolestima, gojaznošću i smanjenim brojem spermatozoida kod muškaraca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track