Psihički pad povećava rizik za moždani udar

Istraživanje

Psihički pad povećava rizik za moždani udar

Život -
Kognitivne sposobnosti učesnika istraživanja su testirane svake tri godine, posle čega se pokazalo da su ispitanici sa slabijim rezultatima na testiranju imale prosečno 61 odsto veći rizik za moždani udar

VAŠINGTON - Nalazi američkih naučnika ukazuju na veći rizik za moždani udar kod starijih osoba kod kojih je došlo do slabljenja kognitivnih sposobnosti.

Istraživači Raš univerziteta su za potrebe studije objavljene u strucnom casopisu "Strouk" (Stroke) pratili više od 7.200 ispitanika starijih od 65 godina.

Kognitivne sposobnosti učesnika istraživanja su testirane svake tri godine, posle čega se pokazalo da su ispitanici sa slabijim rezultatima na testiranju imale prosečno 61 odsto veći rizik za moždani udar (šlog) nego ispitanici s boljim rezultatima.

Posle moždanog udara je psihički pad bio dvostruko brži, što je bilo povezano i s povećanjem rizika za smrt, dodaju istraživači.Prema njihovim rečima, testiranjem kognitivnih sposobnosti starijih osoba moguće je identifikovati pojedince kojima preti veći rizik za moždani udar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track