HRABRO ILI LUDO: Uprkos HIV-u odlučila da rodi dvoje dece

Dan borbe protiv side

HRABRO ILI LUDO: Uprkos HIV-u odlučila da rodi dvoje dece

Život -
Iako je odmah obavestila svog novog supruga o dijagnozi on je odlučio da ostane s njom

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side pročitajte priču o hrabroj Britanki koja je uprkos virusu HIV-a odlučila da normalno nastavi sa svojim životom i rodi dvoje dece.

Tridesetčetvorogodišnja Amanda Mamadova iz Britanije saznala je da je HIV pozitivna samo tri meseca nakon što je upoznala supruga Alija. Nažalost, virus joj je neznajući preneo bivši partner s kojim je bila u vezi.

Iako je odmah obavestila svog novog supruga o dijagnozi on je odlučio da ostane s njom. Osam meseci kasnije su se venčali, a onda počeli da prave dete. Amanda ga je ubeđivala da bi trebalo da se odluče za neki sigurniji vid oplodnje kako dete ne bi dobilo virus, ali njen suprug je poželeo da to bude prirodnim putem uprkos rizicima. Srećom, nivo virusa u Amandinom telu je veoma nizak, pa ni suprug ni njihova ćerka Sabria nisu zaraženi. Amanda je ponovo trudna i očekuje drugo dete, a ovoga puta tvrdi da ne bi bio smak sveta da se njena beba rodi s HIV-om.

"Ako bude imalo HIV to neće uticati na kvalitet detetovog života", rekla je.

Ako HIV pozitivna majka počne da pije odgovarajuću antivirusnu terapiju tokom trudnoće i porođaja, te ne doji bebu rizik prenošenja virusa je oko 1 odsto.

Zahvaljujući terapiji koju pije rizik od daljeg prenošenja virusa je stavljen pod kontrolu, a pacijenti kao Amanda imaju mali rizik da prenesu HIV partnerima tokom seksa ili trudnoće nerođenom detetu.

Uprkos ohrabrujućim statistikama Amanda se i dalje plaši da postoji šansa da prenese virus suprugu ili bebi. Amanda tvrdi da se njen život nije puno promenio osim što svakodnevno uzima terapiju i redovno ide na kontrole. Ukoliko se njen imuni sistem pogorša ili razvije neku drugu bolest virus HIV-a lako može prerasti u sidu, kasniji stadijum bolesti. U tom slučaju očekivani životni vek je oko tri godine.

Upravo iz tih razloga ova Britanka se nada da će se i njeno drugo dete roditi bez virusa HIV-a. "Ne bih bila očajna kada bi moje dete imalo HIV. To više nije smrtna kazna. Svoju decu nikada ne bih zadržavala i uvek bi mogli da postignu šta god žele. To nije uništilo moj život, nije kraj sveta, jednostavno naučite da živite s tim. Neću dozvoliti da me HIV definiše", izjavila je.

Amanda kaže da se i njen suprug Ali testira na svakih šest meseci.

"Ali me je uvek podržavao, a u stanju je da dobije HIV samo kako bismo bili kao i svaki drugi normalan par. Volela bih da drugi ljudi shvate važnost redovnih pregleda. Dijagnostifikovanje HIV-a u ranoj fazi može vam spasiti život. Nadam se da će moja priča pokazati ljudima da oav bolest ne mora da vas koči", zaključila je.

Foto AP
Foto AP

(Super žena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track