OVO NISTE ZNALI: Šta sve može da vam se dogodi ako žvaćete žvake

Može nastati veća šteta

OVO NISTE ZNALI: Šta sve može da vam se dogodi ako žvaćete žvake

Život -
Dok žvaćete, otvarate usta, pravite balone, nekad se žvakaća guma dira i prstima

Možda mislite da je najgora stvar koju žvakaće gume mogu napraviti je da oštetite vaše zube. Ali, one mogu da naprave i mnogo veću štetu vašem organizmu.

ProbavaTokom žvakanja progutate i do tri puta više vazduha koji ostaje u vašem probavnom traktu i može da uzrokuje grčeve, gasove i nadutost. Žvakanje podstiče proizvodnju želudačne kiseline koja može dovesti i do gorušica.

BakterijeDok žvaćete, otvarate usta, pravite balone, nekad se žvakaća guma dira i prstima... to sve unosi dodatne bakterije, ali i viruse koji mogu uzrokovati zdravstvene tegobe.

GojenjeUkus žvakaće gume voće i povrće čini bljutavim pa čak i gorkim dok začinjena, jako slana hrana i nezdrave, masne grickalice postaju puno primamljivije. Isto tako, žvakanje otvara apetit zbog čega ćete mnogo brže osetiti glad i posegnuti za nepotrebnim kalorijama.

Može da ošteti vilicuŽvakanje može izazvati mišićnu neravnotežu u vilici ili TMJ (temporomandibularni poremećaj vilice). Svaki put kada koristite jedne mišiće više od drugih, to može izazvati glavobolje, zubobolje, bolove u mišićima i ušima...

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

(Mercola)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track