Istraživanje je pokazalo da fragemnt proteina, koji se naziva peptid, ima izrazite sedativne pojave, ali i analgetičke, kao i da nuspojave nisu zabeležene

Naučnici sa Univerziteta u Brazilu, uspeli su da izdvoje supstancu, tj. protein iz kafe, koji navodno ima sličan učinak kao i morfijum, s tim što traje duže.

Istraživanje predvođeno Felipeom Vineckom sa Odseka za molekularnu biologiju, brazilskog Univerziteta, pokazalo je da fragemnt proteina, koji se naziva peptid, ima izrazite sedativne pojave, ali i analgetičke, kao i da nuspojave nisu zabeležene.

Vinecki je odlučio da patentira sedam opojnih proteina, pepida.

"Ovi pepidi imaju pozitivne diferencijale, a njihovi efekti traju četiri puta duže u odnosu na morfijum, a nemaju nus efekte", rekao je Vinecki.

U Embrapi veruju da je ovo veliko biotehnološko dostignuće, te da će biti od velike pomoći za industriju hrane, ali i smanjenja stresa.
kafa-kafe-soljica-soljica-kafe-solja-kafe-coffee.jpg
Thinkstock 

(Žena.rs)